Služby osobní asistence nejsou zatím mezi lidmi moc známé

04.02.2014 17:31

Kladno – Mezi námi žije celá řada lidí se sníženou schopností zvládat úkony zabezpečující jim jejich základní životní potřeby. Potřebují proto pomoc a podporu ve svém domácím prostředí. Jedná se především o seniory, občany s chronickým onemocněním nebo zdravotním postižením.
Většinou se tito lidé obracejí se svými žádostmi o pomoc na pečovatelskou službu, kterou v Kladně nabízí například Středisko komplexní sociální péče Fontána. Jedná se o známou formu terénní sociální služby. Mnozí přitom netuší, že přímo v Kladně funguje ještě další organizace nabízející podobnou pomoc ve formě osobní asistence.  

Touto neziskovou organizací je Centrum pro zdravotně postižené Středočeského kraje. Vedoucí kladenské pobočky je Martina Hrubá.  
,,Osobní asistence je v České republice nabízena už od začátku devadesátých let. Jedná se o terénní sociální službu upravenou v zákoně o sociálních službách. Naše organizace je registrována na ministerstvu práce a sociálních věcí a naše služby splňují veškeré potřebné standardy," uvedla vedoucí.
Osobní asistentky vykonávající terénní služby absolvovaly odborné kurzy asistentů handicapovaných osob nebo pracovníků v sociálních službách. Přestože se jedná o registrovanou službu s mnohaletou praxí, je veřejně méně známou a tudíž i zatím méně vyhledávanou.
,,Opomíjená je ale skutečně neprávem. Osobní asistence se totiž vždy maximálně přizpůsobuje aktuálním potřebám uživatele. Ten s poskytovatelem uzavírá písemnou smlouvu, kde je vymezeno místo a čas poskytování služby. Smlouva tedy není uzavřena na konkrétní úkony podpory a pomoci. Klient tak vyjadřuje své potřeby, které jsou pro něj právě nejaktuálnější a nejpotřebnější," informovala Martina Hrubá.
V praxi to znamená, že někteří klienti potřebují pomoc při úklidu domácnosti nebo osobní hygieně, jiní si služby objednávají od obstarávání nákupů až po doprovody na úřady, k lékařům nebo na vycházky.,,Vliv na to má především míra podpory ze strany rodiny a dalších příbuzných, kteří danému klientovi při uspokojování jeho základních životních potřeb rovněž pomáhají," objasnila Hrubá.
Osobní asistence obsahuje zejména pomoc při zvládání úkonů péče o vlastní osobu, při osobní hygieně, zajištění stravy, chodu domácnosti, ale také zprostředkování kontaktu se společenským prostředím a pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů i při obstarávání osobních záležitostí.

Foto: VEDOUCÍ KLADENSKÉ POBOČKY Centra pro zdravotně postižené Středočeského kraje Martina Hrubá (vpravo) s jednou z osobních asistentek Marcelou Bečkovou.
Foto: Luboš Hora

Klíčová slova: