Koukat na hokej z gauče? To není ono, říká vozíčkář

04.02.2014 17:31

Martin Černý z Plzně je téměř celý život upoutaný na invalidní vozík. Přesto plzeňské hokejisty podpořil na stadionech při všech zápasech finálové série. Cestoval kvůli tomu i do Zlína. Jedině tak si prý vychutná úžasnou atmosféru.  

PLZEŇ Hodiny a hodiny cestování má za sebou vozíčkář a velký fanoušek plzeňského hokejového týmu Martin Černý. Přestože je odmala upoutaný na invalidní vozík a dlouhé cesty autem či autobusem jsou pro něj namáhavější než pro zdravé lidi, jezdí fandit na všechny zápasy finálové série se Zlínem.  
Je tak živoucím důkazem toho, že tým jeho jmenovce - kapitána Martina Straky, se těší přízni fanoušků, jakou mu mohou jiné sportovní kluby jenom tiše závidět. "Postup Plzně do finále extraligy po jedenadvaceti letech je paráda a je to skvělý. Nestačí mi dívat se jen v televizi, i když by to pro mě samozřejmě bylo pohodlnější. Ale prostě to není ono. Přímo na stadionech je úžasná strhující atmosféra, a tak si ji nechci nechat ujít," vysvětluje Martin, kterého už na plzeňském zimáku prakticky všichni znají a řada lidí ho zajde pozdravit přátelským plácnutím dlaní.
Má štěstí, že má kolem sebe hodně blízkých, s nimiž může za plzeňským hokejovým klubem cestovat. "Na zápasy finálové série do Zlína jsem jel s kamarády velkým autem. Takže i když to je dost daleko, tak cesta byla v pohodě," vysvětluje Martin, kterého přátelé doprovodili i na oba víkendové zápasy.
Přestože Martin hovoří o hokeji velmi podobně, jako asi každý věrný fanoušek, v jednom se vymyká. Zatímco miláčkem drtivé většiny plzeňských příznivců hokeje je kapitán týmu Martin Straka, u Martina Černého tomu tak není.
Jeho největším oblíbencem je Jan Kovář a má to prozaický důvod. Oba kluci se prý dobře znají. "Honza Kovář je můj kamarád," říká Martin. A jakou radu má pro plzeňské hokejisty, aby rozdrtili "ševce ze Zlína" co nejdříve? "Já radím zabít Petra Čajánka," říká s nadsázkou Martin a naráží tak na prudkou povahu kapitána zlínského týmu.
"Hokej sice hrát umí, ale psychiku má špatnou," míní zkušeně Martin. Za pravdu mu dává skutečnost, že trojnásobný mistr světa je opravdu známý tím, že někdy jen obtížně krotí své emoce a nebojí se srazit protihráče nebo se zapojit do šarvátky.
V play-off dokonce vyfasoval jeden desetiminutový trest za rozhodnutého stavu ve druhém utkání s Třincem.
Martin Černý je ochrnutý od jednoho roku. Na páteři měl totiž cystu, která mu přerušila míchu. "Lékaři to tehdy zjistili pozdě a už se nedalo nic dělat," vysvětluje.
Přesto se zdá, že život bere s větším optimismem než mnozí zdraví lidé a dokáže si ho užít i se svým handicapem. Dokonce závodně hraje florbal.
"Sport mám v genech, táta je bývalý hokejista," připomíná plzeňský hokejový srdcař.

---

»Postup Plzně do finále extraligy po jedenadvaceti letech je paráda a je to skvělý. Přímo na stadionech je úžasná strhující atmosféra, a tak si ji nechci nechat ujít.

»Z našich byl nejlepší Martin Straka. Na ledě se pohybuje úžasně rychle a má perfektní přehled. Andrea Hlaváčková, tenistka »Na zápasy finálové série do Zlína jsem jel s kamarády velkým autem. Takže i když to je dost daleko, tak cesta byla v pohodě. Martin Černý, vozíčkář, fanda Škody »Je to veliká šance, tohle se neopakuje. Vždyť i já zažil finále jen jedinkrát v kariéře. Ivan Vlček, bývalý obránce

Foto: Před zápasem Vozíčkář Martin Černý má ke sportu blízko. Jeho táta je bývalým hráčem hokeje a i on sám hraje závodně florbal. Na zimním stadionu v Plzni je pravidelným návštěvníkem. Mnozí lidé ho přicházejí pozdravit přátelským plácnutím ruky.
Foto: Pavel Němeček, MAFRA

Mutace - Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Klíčová slova: