Domovy pro handicapované, denní stacionáře, terénní pracovníci dostali nižší dotace

04.02.2014 17:31

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka:
Přinášíme vám novinky z vašeho kraje, dobrý večer u Událostí v regionech.
Domovy pro handicapované, denní stacionáře, terénní pracovníci. Ti všichni jsou v úzkých. Ministerstvo práce a sociálních věcí jim poslalo nižší dotace, a tak mnozí mají peníze jenom na pár dalších měsíců. Ocitli se ve stejné situaci jako domovy pro seniory, o kterých jsme vás informovali minulý týden.  

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka: 
Domov Betlém v Kloboukách u Brna. Opravdový domov tady našlo 9 lidí s těžkým tělesným postižením, mezi nimi i Jindra, jinak by neměl kam jít. Cení si hlavně toho, že ho vždycky má kdo vzít třeba na výlet nebo na ryby.

Jindra, klient, Domov Betlém:
A víte, jak je to krásné, když můžete poslouchat ty ptáky venku a máte jednoho pečovatele pro sebe nebo i toho pana ředitele, že prostě nejste, nejste mezi těma kopama lidí.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka:
Betlém ale letos dostal od ministerstva práce a sociálních věcí jen polovinu toho, o co žádal a ocitl se tak v tří a půlmilionovém minusu.

Petr HEJL, ředitel, Domov Betlém:
Legitimně, abychom se nezadlužovali, bychom museli všechny služby ukončit 30. září.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka:
Domov Betlém už musel 5 zaměstnanců propustit. Jestli nedostane víc peněz, dalších 5 bude nejspíš následovat. Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov. V pohraniční oblasti jediné zařízení pečující o seniory. Na starosti jich má zhruba čtyři stovky, peníze na provoz má ale pouze do října a na terénní služby dokonce jen do pololetí.

Danuše MARTINKOVÁ, ředitelka, Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov:
Jsou tady bydliště, kde nemají vodu, takže donášíme vodu nebo zatápíme v zimě, je tady ta oblast velice problematická v zimě.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka:
Ministerstvo tvrdí, že samo má málo. Letos rozdělilo o 360 milionů míň než loni. Teď sice vytáhlo z rezerv ještě dalších 100 milionů, natažených rukou je ale příliš, a tak se dostane jenom na ty nejpotřebnější.

Štěpánka FILIPOVÁ, mluvčí, ministerstvo práce a sociálních věcí:
A přitom ministryně práce a sociálních věcí intenzivně jedná s ministrem financí o tom, aby se podařilo prostředky na sociální služby ještě navýšit.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka:
Přihodit tak budou muset kraje a ty v první řadě pomůžou svým příspěvkovým zařízením. Jestli něco zbude, dají i ostatním.

Michal HAŠEK, jihomoravský hejtman /ČSSD/:
My uděláme všechno pro to, aby přežili. Kraje už několikátý rok suplují ministerstvo, dávají desítky milionů korun ze svých rozpočtů navíc, nicméně nemůžeme to dělat donekonečna.

Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka:
Zlínský kraj už peníze ze svého uvolnil. Mezi poskytovatele sociálních služeb rozdělí téměř 8,3 milionů korun.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka:
Jenže ani tak zdaleka neuspokojí všechny. Jindrovi a ostatním obyvatelům Domova Betlém se stěhovat rozhodně nechce. Jasněji snad budou mít příští týden, kdy ministerstvo peníze pošle.

Klíčová slova: