Splnila si sen: pracuje i na vozíku

04.02.2014 17:31

Eva Stejskalová je první ženou na invalidním vozíku, která získala práci v automobilce.

MLADÁ BOLESLAV / Několikrát bojovala o život, málem přišla o manžela, zkrachovalo jí podnikání a skončila na invalidním vozíku. Drsný osud uštědřil Evě Stejskalové z Mladoboleslavska skutečně tvrdé rány. Teď má konečně naději na lepší životní perspektivy, našla práci. A je to skutečná rarita. Je totiž jedinou ženou na invalidním vozíku, která získala práci v automobilce s těžkou průmyslovou výrobou.  

Se zdravotními problémy bojuje Eva Stejskalové už několik let. "Prodělala jsem sérii infarktů a následnou operaci srdce," vypráví. Ačkoli nemoc srdce přežila, postihly ji vysoké horečky a její srdce dostalo znovu zabrat. Ženě, ležící několik měsíců na přístrojích, nedávali lékaři moc šancí do života.  
Eva Stejskalová se ale ukázala jako bojovnice. Když se zotavila, s manželem si v domě ve Vysoké Libni na Mělnicku, kde žili, otevřeli hospůdku. Vše se zdálo jako idylka, která však vydržela přibližně jeden rok.
Pak byla v Libni uzavřena hlavní silnice a zákazníci se hospůdce začali vyhýbat. Nakonec se museli podnikání vzdát. Životní zkoušky tím ale rozhodně neskončily, naopak.
Koncem roku 2010 se diabetička Eva vydala k pedikérce. Ta ji omylem řízla do otlaku na noze. "Pro diabetika to znamená hrozbu gangrény neboli odumření tkání, a to se mi také bohužel stalo," říká Eva Stejskalová. Lékaři konstatovali, že nohu je nutné amputovat.
S takovou hrůzou se vyrovnala jen díky podpoře muže a rodiny. O to více ji zasáhla další životní rána 13. srpna 2011. Na jejího manžela Martina při práci na stavbě spadl betonový překlad. Utrpěl poranění hlavy, s nímž byl vrtulníkem transportován do nemocnice. Tehdy se Eva Stejskalová ocitla na pomyslném životním dně.

Splnila si sen, pracuje

Naštěstí i on se z úrazu úplně zotavil a dokonce začal pracovat v mladoboleslavské automobilce. "Paní Eva se na nás obrátila a my jsme se rozhodli udělat nemožné a zajistit jí práci v naší společnosti," uvedl předseda podnikové rady ve Škoda Auto Jaroslav Povšík.
Eva začala pracovat v přípravě obalového materiálu. Do práce ji vozí manžel, pomůže jí z auta a posadí ji na invalidní vozík. V zaměstnání už funguje zcela samostatně. "Jinak bych to ani dělat nemohla. Mám tu výškově přizpůsobený pracovní stůl a dokonce i sníženou skříňku na osobní věci," ukazuje paní Eva. Nová práce přinesla i nový impuls do jejího života. "Dokonce se do práce těším," dodala.

Foto: Eva Stejskalová pracuje v průmyslu.
FOTO / PAVEL SVAČINA

Mutace - 5+2 dny - Nymbursko

Klíčová slova: