Nevidomí soutěžili v dešti. Bez diváků

04.02.2014 17:31

Desátý ročník soutěže vodicích psů v Blansku poznamenalo počasí. Déšť trochu vadil i některým soutěžícím
reportáž  

Blansko – Včera se na náměstí Republiky konal desátý ročník soutěže vodicích psů, nazvané Cesta ve tmě. Ale nebýt stánku s reproduktory a snaživé moderátorky, náhodní kolemjdoucí by si to asi ani neuvědomili. Počasí se totiž podepsalo na návštěvnosti. Navzdory chybějící divácké kulise se však akce vydařila. 
Pořadatelé soutěž odstartovali přibližně o půl desáté ráno. Soutěžícími jsou těžce zrakově postižení lidé a jejich čtyřnozí vodicí společníci. "Klání je rozdělené na dvě části, a sice na takzvanou frekvenci, která spočívá v absolvování předem stanovené trasy, a zkoušku poslušnosti. U obou je nejdůležitější spolupráce," ve zkratce vysvětluje jeden z organizátorů Milan Dvořák.
Ten smysl pravidel dále rozvádí. "Pro naše klienty není ani tak důležité, jestli pes umí třeba dobře aportovat. Bez toho se dokáží v klidu obejít. Hlavní je, aby byl za všech okolností schopný přiběhnout na zavolání. Pro oba je změna v tom, že se pohybují v prostředí, které neznají. Tím je to pro ně obtížnější," podotýká Dvořák.
Jeho slova potvrzuje i jedna ze soutěžících. "Letos jsem tady už potřetí a vždycky je to pro mě úplně něco nového. Když jsem ještě viděla, tak jsem v Blansku nikdy nebyla. Teď se mi zdá, že je to hrozně velké město," usmívá se Jiřina Divišová.
Se svým vystoupením je nakonec docela spokojená. "Samozřejmě to mohlo být i lepší, drobným zádrhelům jsem se bohužel nevyhnula. Můžu za to především sama, protože málo používám slepeckou hůl. A letos to bylo o něco nepříjemnější kvůli dešti, který mi vadí, protože mám na hlavě jizvy po operaci," svěřuje se žena z Českého Krumlova.
Soutěže se letos zúčastnilo sedmnáct nevidomých lidí. "Mrzí nás, že se lidé nepřišli podívat, ale nemůžeme se jim divit. O to více oceňujeme, že většina soutěžících se počasím nenechala rozhodit a akci si podle svých slov užívá. Soutěž má i zábavní rozměr, ale hlavní je ten motivační. Lidé zjistí, že mají stále na čem pracovat, poznají vlastní slabé stránky a dozví se, co jejich pes ještě neumí," vysvětluje další z organizátorů, Lenka Pláteníková.
Vyhlášení vítězů se uskutečnilo o půl čtvrté odpoledne. "Nejlépe zvládl podle poroty všechny nástrahy Milan Melichar a jeho černý labrador Pascal," oznámila Pláteníková. Více fotografií a video na www.blanenskydenik. cz

Foto: PŘÁTELÉ ČLOVĚKA. Na startu desátého ročníku blanenské soutěže vodicích psů se sešlo sedmnáct soutěžících. Ve dvou disciplínách porotu o svých kvalitách nejvíce přesvědčil Milan Melichar s černým labradorem Pascalem. Podle organizátorů je hlavním cílem soutěže pomoci lidem pochopit, v čem dělají při práci se psem chyby.
Foto: Deník/Ivo Michalík

Klíčová slova: