Nevidomí ukázali život ve tmě

04.02.2014 17:31

Sokolov - Největším problémem zrakově postižených spoluobčanů je strach opustit svůj byt. Pokud ho překonají, čeká na ně venku mnoho nástrah. Vžít se alespoň na chvíli do jejich role mohla veřejnost v sokolovském zámku. Konal se zde totiž Den s TyfloCentrem.  

Akci pořádala obecně prospěšná společnost TyfloCentrum Karlovy Vary ve spolupráci s Městskou knihovnou Sokolov. Na programu byla například ukázka kompenzačních pomůcek mnoha firem a Tyfloservisu, seznámení s nabídkou služeb pro zrakově postižené, prodej jejich rukodělných výrobků a různé soutěže.  

"Měla jsem zakryté oči a snažila jsem se pouze podle čichu poznat druh koření. Je to zajímavý pocit, když poznávám známou vůni, ale nedokážu bez pohledu určit, o co jde," řekla jedna ze studentek.

Další z přítomných návštěvnic dostala slepeckou hůl a mohla si vyzkoušet, jaké to je, chodit v naprosté tmě. Přítomná lektorka jí do cesty nečekaně stavěla překážky. Bylo vidět, jak se figurantka při každém setkání hole s překážejícím předmětem lekla a zastavila. Po krátké ukázce velmi ráda předala pásku na oči dalším dobrovolníkům.

"Cítila jsem nepříjemný pocit. Bez slepecké hole to bylo vůbec nejhorší. S ní už přeci jen člověk získá malou jistotu, ale je to velmi těžké," řekla studentka integrované školy Sandra.

Neocenitelnou službu pro zdravotně postižené klienty našeho regionu zavedla obecně prospěšná společnost TyfloCentrum. Pro nevidomé a slabozraké otevřela další pobočku přímo v Sokolově. "Chceme být co nejblíže klientovi," řekla za sokolovské středisko TyfloCentra Gertruda Maruščáková.

V současné době evidují zhruba třicítku klientů. Za těmi musel v minulosti vyrážet terénní pracovník nebo postižení sami museli cestovat. Což bylo například při stavbě sokolovského dopravního terminálu takřka nemožné.

Nyní je prý v Sokolově situace mnohem lepší. I tak je mezi zrakově postiženými stále mnoho občanů, kteří nechtějí opouštět svůj byt. A za těmi právě míří pracovníci zdejšího centra.

Podobné akce také napovědí ostatním občanům, jak se v případě setkání s takto postiženým člověkem zachovat. Mnoho z nás prý chce pomoci, ale nevědomky děláme chyby.

"Klasický případ je u přechodu pro chodce. Stává se, že zdravý člověk chytne automaticky slepce za ruku a táhne často tam, kam ani dotyčný nechce. Stačí pozdravit a zeptat se, zda nepotřebuje pomoci. Přitom ho můžeme lehce uchopit za předloktí, aby věděl, že mluvíme k němu," nastínila postup jedna z lektorek.
TyfloCentrum Sokolov chystá zajímavé akce

Řadu novinek nejen veřejnosti, ale i zrakově postiženým klientům představuje sokolovské TyfloCentrum. Mnohým z nich se prý zrak zhoršuje, a tak přivítají možnost vyzkoušet si před samotným zakoupením řadu pomůcek. Sokolovská pobočka je s nimi seznámí a odkáže je na Tyfloservis v Karlových Varech, kde si je mohou vyzkoušet.

"Pořádáme pro klienty i v Sokolově dny, kdy si mohou vše osahat a vyzkoušet. Zrovna v pondělí jsme využili návštěvy jedné z optických firem na trhu a předvedli klientům různé druhy zvětšovacích skel," říká za sokolovské středisko TyfloCentra Gertruda Maruščáková. V úterý zase seznámili veřejnost se životem nevidomých a s jejich kompenzačními pomůckami, které jim ulehčují život.

Aby ještě více TyfloCentrum zatraktivnilo podobné akce, zejména pro mladé, připravilo novinku. Od května chtějí rozjet v sokolovském středisku každý měsíc simulovanou střelbu na terč. Ta je zejména mezi mládeží oblíbená. "Jednou jsme to vyzkoušeli. Střílí se do terče podle zvuku a bylo to mezi mládeží velmi oblíbené," dodala Maruščáková.

Zrakově postižení si zase mohou přijít v červenci do sokolovské pobočky v bývalém ředitelství HDB vyzkoušet různé druhy lup a podobných pomůcek, které jim přijede předvést jedna z brněnských firem."

URL| http://www.denik.cz/karlovarsky-kraj/nevidomi-ukazali-zivot-ve-tme-20130...

Klíčová slova: