Žena uvěřila léčitelům, syn to odnesl životem

04.02.2014 17:39

Je právem každého člověka zvolit způsob, kterým chce být ve své nemoci léčen.
Rozhodnete-li ale za toho, kdo je vám svěřen do péče, musíte si být vědomi i právních důsledků takového kroku, pokud u něho dojde k újmě. Královéhradečtí kriminalisté v těchto dnech obvinili 27letou ženu z Trutnova a jejího přítele (40), že vysazením inzulínu a jeho nahrazením přírodními preparáty od léčitele způsobili smrt ženina šestiletého synka, trpícího akutní formou cukrovky.   

V dubnu byli policisté přivoláni k dítěti, které ráno nalezla matka bez známek života v posteli. Vyšetřovatelé nechali provést pitvu, která prokázala, že chlapec zemřel na oběhové selhání v hyperglykemickém kómatu. Naměřená hladinu cukru v jeho těle přitom až pětinásobně převyšovala normu. 
Podle vyšetřovatelů do tohoto stavu přivedla dítě jeho matka se svým přítelem, kteří zřejmě přestali důvěřovat tradiční medicíně. S diabetickým chlapcem se vypravili raději k léčiteli a ten je přesvědčil, že to budou právě přírodní preparáty, jež očistí dětský organismus, až dojde k jeho úplnému vyléčení.
"Oba dospělí následně chlapci snižovali dávky inzulínu, až ho přestali aplikovat úplně. Přitom do kontrolního deníku zapisovali nepravdivé údaje, jako by byl chlapec v pořádku. Ale glukometr vykazoval vysoké, prakticky už neměřitelné hodnoty. Když se chlapcův zdravotní stav začal prudce zhoršovat, nezahájili znovu nařízenou léčbu ani nevyhledali pomoc lékařů," vysvětlila důvody obvinění mluvčí krajské policie Ivana Ježková.
Léčitel, který ženě alternativní léčbu doporučil, se zřejmě soudních tahanic obávat nemusí.
"Není důkaz, že by je k něčemu nutil. Navíc jeho rada ohledně způsobu léčby vinu z matky s přítelem nesmývá. Oni jsou povinni jednat tak, aby život dítěte nevystavili riziku. Oni měli konzultovat s lékařem, zda tato léčba je pro něho ta správná. Když vyhledáte alternativní léčbu, je to vaše volba. Vy volíte, jestli se necháte léčit lékařem nebo někým bez zdravotnického vzdělání. Ale to dítě tu volbu nemá," tvrdí Ježková. Kriminalisté oba dospělé, stíhané na svobodě, obvinili z úmyslného těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Za to jim hrozí až 16 let vězení. "Bude ale nyní na soudu dokázat, že oba věděli, co mohou svým jednáním způsobit," upozornila oslovená právnička.

---

Dítě volbu lékař či léčitel nemá Ivana Ježková, mluvčí policie

Klíčová slova: