Bariéry na chodníkové trase i úřadech brzy zmizí

04.02.2014 17:39

Hustopeče – Vysoké obrubníky, schody a špatně dostupná veřejná místa budou už zanedlouho v Hustopečích minulostí. Po tříletých přípravách totiž získalo vedení města státní dotaci na bezbariérové chodníky i další úpravy. Usnadní život starším a handicapovaným lidem, ale i matkám s kočárky.  

"Mnozí naši členové si na nesnadný pohyb po městě dlouhodobě stěžují. Zvláště ti, kteří se pohybují na invalidním vozíku. Partnerka jednoho z nich s námi hustopečské chodníky projížděla. Někam se dostat nebylo vůbec jednoduché. Je dobře, že se to změní," přivítala iniciativu radnice předsedkyně hustopečské organizace Svazu tělesně postižených Bohumila Defeldová.  
Úpravy chodníků chce vedení města ještě konzultovat i se členy tohoto svazu.
"Páteřní bezbariérová trasa dlouhá zhruba půl druhého kilometru povede od autobusového nádraží k městské nemocnici. Má být hotová už letos," informovala Dagmar Humpolíková z hustopečské radnice.
"Bude to velké plus. V deseti obcích na Hustopečsku máme téměř pět set členů, pro které bude usnadnění cesty z autobusového nádraží k nemocnici znatelným přínosem. Mnozí tam totiž pravidelně docházejí," konstatovala Defeldová, kterou rovněž trápí problémy s pohybem.
Podle místostarosty Hustopečí Libora Sadílka by připravené změny měly usnadnit pohyb v ulicích města možná až čtyřiceti procentům obyvatel. "Do této skupiny patří zdravotně postižení, matky s dětmi a starší lidé," upřesnil Sadílek.
Odhadované náklady projektu představují 1,4 milionu korun. "Dotace činí jeden milion sto tisíc korun a využít ji musíme nejpozději do roku 2015," doplnil hustopečský místostarosta.
Také on potvrdil, že první bezbariérové trasy budou hotové už letos. V dalším roce chtějí Hustopečští vybudovat cestu bez překážek od hotelu Centro k průmyslové zóně směrem na Kurdějov. Překážky postupně zmizí i ve veřejných budovách.
"Po konzultacích na úřadu vlády a Státním fondu dopravní infrastruktury, který je administrátorem dotace, jsme vytvořili pracovní skupinu. Tvoří ji stavební technici, zástupci samosprávy a také hustopečského Svazu tělesně postižených. Tato spolupráce by měla zaručit bezchybný výsledek," vyjádřil se Sadílek.

---

1,1 milionu korun dostanou Hustopeče od státu na odstranění bariér ve městě.

Klíčová slova: