Silesie? Krásná i z pohledu slepých cyklistů

04.02.2014 17:39

OPAVSKO / Víc než tisíc cyklistů, nádherná trať přes kopce a lesy údolí řeky Moravice a závod, který je ve Slezsku spíš společenskou událostí než soutěží. Svědčí o tom i názvy soutěžních týmů jako Ožralý šnek nebo Vichr z hor. Pro většinu aktérů je důležitější zúčastnit se a dojet, než útočit na medailové pozice. Na kratší 55 kilometrovou trasu třináctého Silesia Merida bike maratonu letos vyrazili z opavského Horního náměstí i tři slepí účastníci, kteří do zrádného terénu vyjeli na dvoukolech s vidomým kamarádem.  

"Bylo to luxusní. Věděla jsem, že na Silesii pojedu, i kdybych měla jít po čtyřech. Dokonce jsme vyjeli díky lidem, kteří nás nadšeně povzbuzovali, větší půlku Kalvárie (pověstného prudkého kopce v Hradci nad Moravicí – pozn. autora)," říká mladá nevidomá dívka Zuzana Chamulová z Opavy.  
O svůj oblíbený podnik málem přišla. Před příchodem jara spadla v centru Opavy na pěší zóně a zlomila si ruku, snad příznačně, o stojan na kola. Po třech týdnech byla ortéza dole a na konci dubna si na zkoušku zajela na podobnou, ale o něco lehčí akci – Porubajk maraton.
I když nakonec počasí pelotonu přálo, byla Chamulová ráda za jedny dlouhé kalhoty navíc. "Místy jsme kolo tlačili a na některých blátivých úsecích jsem málem přišla o boty. Párkrát jsme procházeli vodou a potůčky. Parťák na mě vždycky zavolal: Cvrčku, a já věděla, že budu mokrá," popisuje průběh. Soutěžila hlavně sama se sebou a svými předchozími časy. Ten nejlepší a dva roky starý pod šest hodin se jí ale nepovedlo překonat. "Zasekli jsme se, protože jsme půjčili jednomu klukovi lepení na prasklou duši," podotkla. Nakonec dojela na 634. místě a za ní dojelo ještě pět dalších cyklistů. Čtyřiadvacet lidí kratší trať vzdalo, mezi nimi i jeden ze tří slepých, Vojtěch Vitásek. "Bohužel si zlomil na kole kazetu, a tak to musel asi po šestnácti kilometrech otočit," uvedla Chamulová. Další slepý kamarád Vašek Fišer ji předjel o necelou půlhodinu.

Foto: Více než 600 lidí vyjelo na kratší trať letošního cyklistického maratonu po přírodních krásách.
FOTO / JAN ŠINDLER

Mutace - 5+2 dny - Opavsko

Klíčová slova: