Kapesní elektronický komunikátor se stal nejlepší Dobrou aplikací

29.05.2013 2:00

Nadace Vodafone včera vyhlásila na přehlídce mobilních aplikací Appparade výherce soutěže Dobrá aplikace. Ocenění pro nejlepší návrh na společensky prospěšnou aplikaci a grant ve výši 300 tisíc korun si odneslo občanské sdružení Petit se svým kapesním elektronickým komunikátorem pro alternativní komunikaci.

 „Návrh nás zaujal svoji propracovaností a potenciálním dopadem na široké vrstvy uživatelů. Aplikace slibuje umožnit komunikaci alespoň na základní úrovni i těžce postiženým lidem a vylepšit tak jejich každodenní život,“ řekl Ondřej Zapletal, člen hodnotící poroty a ředitel Nadace Vodafone, a doplnil, že tvůrci návrhu získávají 300 tisíc korun na vývoj aplikace a přidružené aktivity.
 
Kapesní elektronický komunikátor si dokázal vydobýt pozornost mezi 25 přihlášenými návrhy českých neziskovek. „Objevila se skutečně zajímavá technická řešení nejen pro oblast komunikace, ale i pro práci terénních pracovníků nebo z oblasti financování kulturních a společenský prospěšných počinů. Je vidět, že neziskové organizace ztrácejí ostych ze spolupráce s vývojáři,“ prozradil Ondřej Zapletal a dodal, že k užší spolupráci přispívají i společné workshopy vývojářů a neziskovek, jakým byl například květnový Hackathon. Těsně za Kapesním elektronickým komunikátorem se umístil nápad střediska A je to Brno z organizace Junák, která v aplikaci StreetAlert představila návrh řešení systému varování pro neslyšící.
 
Porota zasedala ve složení Ondřej Zapletal (Nadace Vodafone), Tomáš Peterka (Vodafone), Jan Šedivý (eClub ČVUT), Jakub Mráček (OSF), Šárka Hastrmanová (Era svět), Michal Šrajer (Inmite) a Jaroslav Winter (Helpnet).

Šestice nejúspěšnějších návrhů:

 

PETIT: Kapesní elektronický komunikátor

Aplikace pro lidi, kteří nemohou komunikovat standardními způsoby (řečí, písmem, znakováním). Komunikátor umožňuje vyjádřit potřeby, přání, pocity, myšlenky a názory prostřednictvím elektronické komunikační tabulky v chytrém telefonu.
 
2. Junák: StreetAlert
Tvorba efektivního systému výstrahy pro neslyšící. Aplikace zároveň zprostředkovává informace o práci záchranných sborů ve vašem okolí.
 
3. Purpura: Active picture language
Aplikace pro uživatele s narušenou komunikační schopností, kteří mají výrazné obtíže s porozuměním mluvené řeči a s dorozuměním se mluvenou řeči.
 
4. Semiramis: Boris do terénu
Mobilní aplikace usnadňující práci terénním pracovníkům poskytujícím služby uživatelům drog.
 
 
5. All Cyber Net: Culterra
Nástroj umožňující darovat peníze v reálném čase a na konkrétním místě na blízkou obecně prospěšnou aktivitu.
 
6. Člověk v tísni: Přežijete?
Mobilní aplikace pro přiblížení života v rozvojových zemích.
O Nadaci Vodafone
Nadace Vodafone vznikla v roce 2006 a je financována Skupinou Vodafone a společností Vodafone Czech Republic a.s. Podle výše poskytnutých příspěvků se Nadace Vodafone řadí mezi top pět nejštědřejších firemních nadací v ČR. Během šesti let své existence rozdělila Nadace Vodafone mezi neziskové projekty po celé ČR více než 125 milionů korun. Více informací na www.nadacevodafone.cz.
Klíčová slova: