Handicapovaní sportovci v benchpressu o tituly

05.02.2014 8:52

České Budějovice – 1. Centrum zdravotně postižených v Č. Budějovicích bylo pořadalem mezinárodní mistrovství ČR v benchpressu handicapovaných vzpěračů. Po šampionátu, ve kterém domácího prostředí borci 1. CZP využili k úspěšné prezentaci klubu, poskytl trenér Jiří Smékal našemu listu rozhovor.  

- Jaká další významná soutěž vás ještě letos čeká?  

Mistrovství světa zrakově postižených v benchpressu v Pekingu, kde Martina Biháryho čeká obhajoba titulu, získaného v Orlandu 2013.

- Na které další sportovní akce se připravujete?

Co se týká atletiky, v kategorii mládeže s tělesným postižením jsme měli letos obhajovat čtyři medaile na MS v Portoriku. Z finančních důvodů se ale českobudějovičtí junioři nemohou zúčastnit. Z domácích akcí nás čeká mistrovství republiky v Bílině u Teplic. Poté by měl nejlepší junior Martin Kukla startovat na MS v Lyonu v kategorii dospělých. Zde ale záleží na tom, kdo z českých reprezentantů bude mít nejlepší výkon, dále na přidělených kvótách počtu sportovců za Česko i na osobním finančním příspěvku na účast.

- A co další sportovní odvětví?

Veslaři by měli letos absolvovat jubilejní 100. ročník pražských Primátorek na čtyřce s kormidelníkem, jako tomu bylo v předcházejících dvou ročnících. Povede­li se nám vybudovat veslařské molo u našeho 1. CZP JČ na řece Vltavě, chtěli bychom pořádat Budějovické sprinty na 500 m. Na podzim v říjnu by měli veslaři jet v Jindřichově Hradci tradiční Chalupa Cup. V listopadu a prosinci se opět bude soutěžit v Poháru ČR v jízdách na veslařských trenažérech v Přerově a Neratovicích. V ruční cyklistice by se měl náš nejlepší cyklista Ivan Dvořák ještě zúčastnit závodů Českého poháru ve Staré Boleslavi, Lounech a Ústí nad Labem, pak v červnu závodu v Mannheimu a v září v Berlíně.

- Pořádáte akce pro handicapovanou mládež?

V srpnu v areálu 1. CZP JČ na Vltavském nábřeží bude již několikátý workshop na podporu sportovních aktivit handicapovaných dětí z celé země. Mohou si vyzkoušet různé paralympijské sporty a seznámit se s pravidly a nezbytným speciálním technickým vybavením.

- Jak dlouho už existuje vaše nezisková organizace?

Od roku 1993, kdy jsme si na pozemku bývalé Lannovy loděnice vybudovali sportovní zázemí a od té doby zabýváme se sociálními, kulturními a sportovními aktivitami pro osoby se zrakovým, sluchovým, tělesným, intelektuálním postižením, bez rozdílu věku. V září oslavíme již 20. výročí založení a za tu dobu jsme díky pomoci partnerů a každodenní tvrdé práce sportovců, trenérů a dobrovolníků dosáhli řady významných úspěchů.

Foto: MISTŘI Z 1. CZP ČB. Zleva absolutní vítěz všech vah Jakub Novák (kat. do 72 kg vyhrál výkonem 132,5 kg), první mezi sportovci s intelektuálním postižením Adam Šohájek (do 90 kg výkonem 97,5 kg) a obhájce titulu mezi zrakově postiženými Martin Biháry (ve váze do 82,5 kg zvedl 165 kg).
Foto: Jiří Smékal

Klíčová slova: