Autisté diváky vtáhnou do svého neobyčejného světa

05.02.2014 8:52

Do konce června probíhá v prostorách HaDivadla výstava obrazů s názvem Neobyčejný svět aneb cesta za hranice barev. Autory obrazů jsou děti s poruchami autistického spektra.  

Výstava je prodejní a výtěžek ze sbírky bude použit na nákup speciálního školního nábytku pro žáky s poruchami autistického spektra ze ZŠ Štolcova, která je jedinou školou v České republice poskytující vzdělávání výhradně těmto žákům. "Vzdělávání je na této škole na vysoké úrovni, celý proces je ale limitován nedostatečnými finančními prostředky na nákup potřebných školních pomůcek a nábytku, které jsou velmi drahé," uvedl předseda pořadatelského občanského sdružení ProAut Pavel Boldiš.  
Do "neobyčejného světa" je možné zavítat od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin, vstup je volný (pouze je nutné jej ohlásit u pokladny divadla v Alfa pasáži). Výstava se koná pod záštitou brněnského primátora Romana Onderky. Více informací najdete na webových stránkách www.proaut.cz.
Autismus je celoživotní neurovývojová porucha, která má vliv na sociální a komunikační schopnosti jedince. Jejím důsledkem je, že dítě špatně vyhodnocuje informace, které dostává, například nerozumí dobře tomu, co vidí, slyší a prožívá.

---

Občanské sdružení ProAut vzniklo na jaře roku 2012 z iniciativy pedagogů vzdělávajících žáky s autismem na ZŠ Štolcova v Brně. Jeho cílem je podpora osob s autismem a jejich rodin včetně zajištění kvalitních podmínek pro jejich edukaci, začlenění do společnosti a trávení volného času či osvětová činnost. Dozvědět se, že dítě má autismus, je pro rodiče skličující, i když je to často potvrzení toho, co delší dobu tuší. Po stanovení diagnózy však rodiče chtějí vědět, co a jak dělat, aby i jejich dítě bylo spokojené stejně jako okolí.

Foto: P. Boldiš

Klíčová slova: