S plyšákem do Indonésie

01.09.2013 22:58

Základní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami Žatec se v letošním roce rozhodla, že aktivity seniorů a zdravotně postižených nebudou v konečné fázi končit na území města, ale zaměří se daleko za hranice Česka. Vznikla tak originální myšlenka, která by mohla oslovit nejen Žatecké.

Máte- li doma zachovalou plyšovou hračku (dále jen plyšáka), která už jen tak na Vás v koutku pokukuje a nejen, že je jí smutno, ale nikdo si s ní už nehraje a dokonce jí možná i něco chybí - např. kabátek, šatičky, kalhoty apod., zapojte šikovné ruce a dejte se do tvořivosti. V tom případě máte možnost vyrobit pro tohoto plyšáka co nejvtipnější oblečení. Uháčkovat, ušít, uplést, možná vymyslet i originální obleček z papíru. Vždyť proč by nemohla např. žirafa být v roli Karkulky, nebo opička Princeznou, co poztrácela korále? Z těchto plyšáků, kterým dáte ten správný obleček, bude uspořádána výstava v renesanční Sladovně v Žatci v měsíci říjnu.

Slavnostní zahájení proběhne v úterý 18. října od 17.00 hodin v přednáškovém sále (1. patro), při kterém Jana Wolfová, zakladatelka sdružení KINTARI foundation, krátkým dokumentem představí jejich pomoc v Indonésii. Ten, kdo výstavu navštíví a bude mít zájem sponzorsky přispět na plyšáka, který se mu bude nejvíce líbit, obdrží fotografii a certifikát o humanitární pomoci.

Celý výtěžek půjde ve prospěch nákupu školních pomůcek pro děti v nejchudších oblastech Indonésie a to jmenovitě na Ostrově Lombok. A právě i na tento ostrov prostřednictvím sdružení KINTARI foundation poputují postupně všichni plyšáci po skončení výstavy, aby udělali místním dětem radost a zpříjemnili jim mnohdy tak neutěšené životní podmínky.

Ve Sladovně bude umístěna zapečetěná pokladnička, do které bude mít možnost každý přispět finanční částkou. Tímto se obracím na všechna zařízení seniorů, zdravotně postižených a jinak handicapovaných,ale také na mateřské a základní školy, aby neváhaly a do projektu se zapojily. Z malé zábavy se zrodí velká pomoc.

Výrobky přijímáme do 20. září, případné dotazy volejte na tel. č. 777 555 497. K dnešnímu dni máme již 45 vyrobených vtipně oblečených plyšáků.

Proč právě Indonésie a ostrov Lombok?
Naše organizace loni v říjnu v rámci DNE SPCCH uskutečnila v městském divadle program „Indonéská noc“. V projektovém dokumentu zde zakladatelka sdružení KINTARI foundation Jana Wolfová představila, jak díky cestovatelské vášni se se svým manželem a skupinou několika nadšenců dostala až na ostrov Lombok v Indonésii. A tam pravděpodobně zasela malé semínko, z kterého vyrostla velká rostlina v podobě pomoci dětem v chudých oblastech této destinace. Už v roce 2009 se podařilo zrekonstruovat školu na ostrově, vykopat studnu, která vzhledem k velkému nedostatku vody je nesmírně důležitá. V dalších letech pak následovalo vybudování hygienického zázemí. Sdružení svými aktivitami přispívá na školní pomůcky, oblečení, ale také posílá do Indonésie sbírky a členové tam vyučují na školách, bez nároku na odměnu.

Sdružení KINTARI jezdí po Čechách a několik let tak prezentuje indonéskou kulturu, program obohacuje vystoupením indonéských tanečnic a prodejem šperků. Tím získává prostředky, které přispívají na jejich humanitární aktivity, na něž je výtěžek určen.

Stanislava Žitníková

Více informací v příloze.

Klíčová slova: