Takovou prohlídku v Botanické zahradě dosud nezažili - se simultánním přepisem výkladu průvodkyně

15.08.2013 0:45

Tři organizace - Orbi Pontes, Transkript online a Botanická zahrada hl. m. Prahy - se spojily a připravily dnes skupině ohluchlých návštěvníků unikátní zážitek. Ti mohli komentář průvodkyně Zuzany Švábenské, který simultánně na dálku přepisoval Martin Čížek z Transkriptu online, pohodlně sledovat na zapůjčených tabletech a nebyli tak ochuzeni ani o jediné slovo ze zasvěceného výkladu.

Společnost Transkript online zajišťuje simultánní přepisy pro 85 pracovišť Era finančních center a Vodafonu po celé republice, která tak mohou nabízet klientům se sluchovým postižením bezproblémovou komunikaci. Nyní v rámci Týdne komunikace osob se sluchovým postižením, který organizuje občanské sdružení Orbi Pontes, uskutečnila v premiéře hromadný přepis pro větší skupinu uživatelů, a to celý v terénu.

První část prohlídky proběhla ve skleníku Fata Morgana, druhá ve venkovní zahradě. Experti z Transkriptu online nechtěli ponechat nic náhodě, a proto již před několika týdny si udělali malou generálku. Celou trasu prošel se svým tabletem jako testér známý propagátor simultánního přepisu a provozovatel serveru Kochlear.cz Ladislav Kratochvíl, který zjistil, že až na podzemní chodbu ve skleníku by měl být signál v pořádku. Na dnešní premiéru se těšil tak moc, že i když se před několika dny zranil na noze, nenechal si ji ujít ani za cenu odvozu taxíkem z Nového Strašecí.

Průvodkyně Zuzana Švábenská již provázela Botanickou zahradou nevidomé návštěvníky i vozíčkáře, ale skupina ohluchlých zájemců byla pro ni novinkou. Osvědčilo se, že i ona sledovala text na tabletu a mohla tak rychlosti přepisu přizpůsobit tempo výkladu. Zjistila, že oproti běžné praxi musí dělat přestávky, protože během jejího výkladu návštěvníci čtou text na tabletu a teprve potom si mohou prohlédnout popisované rostliny.

Komentovaná prohlídka s přepisem se uskutečnila sice v rámci Týdne komunikace osob se sluchovým postižením, ale ten ve skutečnosti proběhne až ve dnech 21. až 29. září, šlo tedy vlastně o předpremiérovou akci. Zájemci, na které se nyní nedostalo, však nepřijdou zkrátka, v zářijovém TKOSP se uskuteční další komentované prohlídky Botanické zahrady se simultánním přepisem.

Jaroslav Winter

Odkazy na další stránky: 
Pohled organizátorů

Názor uživatele

Klíčová slova: