Obchod mentálně postižených

05.02.2014 9:05

Jiří PETROVIČ, moderátor:
Na jihu Čech otevřeli mentálně postižení lidé jeden z prvních chráněných kamenných obchodů. Je v Týně nad Vltavou a spravuje ho Domov svaté Anežky. Jeho klienti se přímo podílejí na provozu - pomáhají jako skladníci, uvnitř prodávají své výrobky. Zájem o jejich práci byl v prvních hodinách mimořádný.  

Aleš HAZUKA, redaktor: 
Vltavotýnský obchod, David Tyc s Tomášem Járou zaplňují v regálech poslední prázdná místa. Ráno přivezli z chráněné dílny mýdla, trička i keramiku... Některé kusy sami vyráběli.

David TYC, klient Domova sv. Anežky:
Pomáhám tady.

Aleš HAZUKA, redaktor:
Jakmile police zaplnili, otevřeli dveře prvním zákazníkům. Ti měli zájem o mísy a hrnky. O obchod se spolu s nimi stará Marie Šílená ze Záblatí. Je v částečném invalidním důchodu.

Marie ŠÍLENÁ, prodavačka:
Se svojí invaliditou jsem nemohla žádné místo sehnat, takže jsem šťastná, že mi toto místo bylo nabídnuto.

Aleš HAZUKA, redaktor:
Na roční nájem a vybavení jim poslala ostravská nadace 140 tisíc korun, auto na převážení výrobků získali od správců konta Bariéry.

Jan ŠESTÁK, ředitel Domova sv. Anežky:
Na chodu toho obchodu se prakticky podílejí všichni z Domova svaté Anežky.

Aleš HAZUKA, redaktor:
Správci domova se už 14 let starají o 40 postižených lidí. Část z nich pracuje na farmě, další pomáhají v dílnách. Mají i vlastni hudební skupinu. Provozují také internetové rádio, které jako první přineslo zprávu o novém obchodě. Správci domova tady začnou prodávat výrobky také z dalších jihočeských chráněných dílen. Teď čekají na zásoby z Chelčic a Soběslavi. Aleš Hazuka, Česká televize, Týn nad Vltavou.

Klíčová slova: