Můj nový život v Městském muzeu Blatná

03.09.2013 18:36

Unikátní výstava přední české fotografky Kamily Berndorffové zachycující život dětí s onkologickým onemocněním se přesouvá ze Staroměstské radnice v Praze a dalších měst od 19. září do 20. října do Blatné.

Městské muzeum Blatná převezme štafetu započatou v dubnu 2012 ve Staroměstské radnici v Praze, kde odstartoval společný projekt MUDr. Lucie Cingrošové a Kamily Berndorffové, díky které jej můžete vidět i v Blatné.
Výstava je svým pojetím a formou v České republice naprosto jedinečným počinem. Její součástí je celkem 56 velkoformátových fotografií rozdělených do pěti tématických cyklů: modeling, malovací den, doma s rodinou, sny a záliby, tábor.

Jak již název napovídá, nejedná se rozhodně o pietní záležitost, ba naopak! Autorka se prostřednictvím neobyčejného pohledu na bojovníky z Motola snaží upozornit na to, že zápas s touto zákeřnou chorobou již zdaleka nekončí předčasně. Pokrok v oblasti léčení nádorových onemocnění v posledních letech totiž znamená pro většinu pacientů návrat do normálního života. V neposlední řadě se pak iniciátorka i autorka snaží tímto projektem upozornit na nutnost včasné návštěvy lékaře v případě příznaků onkologického onemocnění.

„Chtěli jsme na fotografiích zachytit děti jinak, než jak je doposud vnímala společnost, která má o jejich životě s nemocí mnohdy zkreslené představy. Prostředí kliniky je samozřejmě neodmyslitelnou součástí jejich příběhu, nicméně nemocné děti pokračují v životě se svou rodinou v prostředí domova, mají své koníčky, záliby a sny, představy o budoucnosti a velké plány. Mnoho z nich si po uzdravení našlo nový životní cíl a způsob realizace svých tužeb. Smyslem fotografií je zachytit všechny tyto okamžiky,“ říká fotografka a autorka výstavy MŮJ NOVÝ ŽIVOT Kamila Berndorffová.

Výstava přichází do Blatné po více než ročním putovaní po českých a moravských městech. Svou premiéru měla v Praze na již zmíněné Staroměstské radnici, poté zavítala do Brna, Ostravy, Olomouce, Písku a Karlových Varů.

„Během více než jednoho roku, který uplynul od prvního představení fotografií Kamily Berndorffové veřejnosti, jsme se setkali s mnoha velmi pozitivními ohlasy lidí, kteří ocenili naši snahu přiblížit zcela jistě nelehké, ale v naprosté většině případů také pozitivní příběhy dětí poznamenané bojem se zákeřnou chorobou. Našim cílem je představit široké veřejnosti mladé onkologické pacienty jako děti odhodlané, statečné a plné síly postavit se nepřízni osudu. Děti, které si zaslouží náš obdiv a především mohou být vzorem či inspirací pro nás všechny díky své statečnosti, vytrvalosti a víře v nový život. Jsme rádi, že nyní můžeme náš projekt představit také v Blatné, domovském městě Kamily Berndorffové.“ říká MUDr. Lucie Cingrošová, dětská onkoložka a autorka projektu MŮJ NOVÝ ŽIVOT.

„Naší snahou je zároveň uchopit problematiku dětské onkologie netradiční formou a pozitivním pohledem, který reflektuje současný stav medicíny a velkou úspěšnost onkologické léčby u dětí a dorostu,“ dodává Lucie Cingrošová.

Městské muzeum Blatná je otevřeno každý den mimo pondělí v době od 9:00 do 18:00. Přijďte si prohlédnout jedinečné fotografie a přispět svou účastí na dobrou věc.

Kamila Berndorffová
Fotografka, publicistka a cestovatelka, jejíž umělecké fotografie dokumentují obyčejné lidi neobyčejným způsobem. Má za sebou desítky samostatných i kolektivních výstav, ocenění v soutěži Czech Press Photo 2007 a 2009. Publikuje a přednáší o svých cestách, především do Indie. Spolupracuje s cestopisnými časopisy a Českým rozhlasem.

Více o projektu MŮJ NOVÝ ŽIVOT na www.projektmujnovyzivot.cz
Projekt můžete podpořit i na facebooku - www.facebook.com/mujnovyzivot

Klíčová slova: