Tlumočníci pro neslyšící z celé ČR se poprvé setkali v Praze

13.10.2013 13:02

Ve škole pro neslyšící v Radlicích se jich sešlo na šest desítek a v sekcích diskutovali o aktuálních tématech.

Ve škole pro neslyšící v Radlicích proběhlo ve dnech 5. a 6. října 2013 jedno z největších setkání tlumočníků neslyšících v České republice. Akci pořádali sami tlumočníci dobrovolně, bez jakékoliv finanční podpory.
 
Samotného setkání se účastnilo kolem 60 tlumočníků z celé České republiky a v jednotlivých pracovních skupinách diskutovali různá témata. Konkrétně se jednalo o problematiku související se vzděláváním tlumočníků a dostupností jejich služeb pro neslyšící - jak místní, časovou, tak i finanční. Nedílnou součástí byla i diskuze o legislativním ukotvení tlumočníků znakového jazyka, která probíhá již několik let mezi organizacemi zabývajícími se problematikou tlumočení pro neslyšící.
 
„Moc děkuji všem, kteří se podíleli na přípravách i realizaci. Jsem moc ráda, že jsem tam s kolegy mohla být. Také doufám, že jsme se v takovém počtu na neutrální půdě nesetkali naposledy. A moc si přeji, aby se nám podařilo zrealizovat alespoň něco z toho, co by mohlo vést o krůček blíž ke stavu tlumočnických služeb, který dnes označujeme jako: "pojďme chvíli snít a představme si, jak by tlumočník znakového jazyka vykonával svou profesi v ideálních podmínkách", uvedla po setkání Terezie Vasilovčík Šustová.
 
Závěry z akce budou zveřejněny na stránkách pro tuto příležitost zřízených – www.setkanitlumocniku.cz, a budou prezentovány organizacím, které celou akci podpořili. Reportáž již odvysílala 6. října Česká televize.
Na závěr akce proběhla diskuze o zapojení jednotlivých účastníků do přípravy nejenom dalšího setkání, ale i do samotného prosazování jednotlivých závěrů setkání.
Za realizační dobrovolnický tým:
Farah Curry – farah.curry@gmail.com, 608 528 100
Martina Macurová – marrttiina@gmail.com, 603 946 501
 
Klíčová slova: