Jak spočítat přínosy zaměstnávání OZP na volném trhu práce

14.10.2013 17:02

Nově vyvinutou webovou kalkulačku již s úspěchem otestovali zástupci největších zaměstnavatelů, lze ji využít pro orientační finanční propočty stejně jako pro testování různých variant počtů zaměstnávání OZP a podle stupně jejich postižení.

V rámci řešení projektu OP LZZ „Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR) ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce“ byla řešiteli projektu vyvinuta a následně pilotně otestována zástupci největších zaměstnavatelů na volném trhu práce webová kalkulačka pro orientační výpočet finančního přínosu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (dále jen OZP) pro firmu nebo organizaci.

Protože finanční podpora zaměstnávání OZP ze strany státu má v ČR kromě zákonem pevně stanovených podpůrných mechanismů i několik dalších složek, jejichž výše se řídí konkrétními okolnostmi jednotlivých případů, nemůže kalkulačka v samotném principu nahradit přesné výpočty podle zákona o zaměstnanosti a souvisejících předpisů. V části zahrnující zákonně nenárokové složky pracuje ale s hodnotami obvyklými, takže pro rychlou orientaci při základním manažerském rozhodnutí je plně použitelná a dostačující.

Hodnota průměrné měsíční mzdy za 1 – 3. čtvrtletí, od které se odvíjí limity náhradního plnění a výše sankcí za neplnění povinného podílu zaměstnávání OZP, je momentálně platná do konce roku 2013. Pro následující roky bude v on-line verzi kalkulačky tato hodnota průběžně aktualizována.

Kalkulačka je určena pro strategické rozhodování a motivaci zaměstnavatelů, nikoli pro účetní evidenci.
Dále je nutno upozornit , že kalkulačka neřeší problematiku firem nebo organizací, které zaměstnávají více než 50% OZP. Je určena pro subjekt y působící na volném trhu práce.

Grafické řešení kalkulačky se snaží vytvořit přehledné uživatelsky přívětivé prostředí. Ovládání je intuitivní se systémem volitelné nápovědy. Uživatel na začátku výpočtu zadá požadované vstupní údaje (počet zaměstnanců, počet zaměstnanců se ZP, předpokládaná výše daně z příjmu pro uvažované období). Kalkulačka mu automaticky vyčíslí povinnosti, vyplývající pro uvažovanou firmu/organizaci ze zákona o zaměstnanosti a sankce za jejich neplnění. Následně nabídne možná řešení formou zaměstnání nových OZP nebo možnost využití náhradního plnění. Po vložení hodnot počtu nových zaměstnanců OZP o jejichž zaměstnání firma uvažuje, kalkulačka vyčíslí celkový finanční přínos pro firmu nebo organizaci ve struktuře: zákonem stanovené nárokové částky, nenárokové částky, jejichž přesnou výši určuje místně příslušné pracoviště Úřadu práce ČR (v této části kalkulačka používá částky průměrné a obvyklé) a celkový předpokládaný finanční přínos vč. úspory na dani z příjmu.

Při testování obsahu a funkce kalkulačky významnými zaměstnavateli (Auto Škoda,a.s.,Česká pošta, Česká spořitelna a.s. a další) zaznělo, že kalkulačku je možno využít pro orientační finanční propočty stejně jako pro testování různých variant počtů zaměstnávání OZP a podle stupně jejich postižení.
Doporučujeme čtenářům kalkulačku vyzkoušet i v podmínkách jejich firmy nebo organizace. Webovou verzi je možno on-line používat na adrese http://www.spcsr.cz/kalkulacka2.
Klíčová slova: