Jedno je jim společné: žijí se zdravotním postižením a kandidují do Poslanecké sněmovny

23.10.2013 20:40

Pokud má kandidát do Poslanecké sněmovny zdravotní postižení, není to samozřejmě zárukou, že v případě zvolení bude dobře hájit právě zájmy osob se zdravotním postižením. Nicméně osobní znalost jejich problémů nemůže být na škodu. Proto jsme se zajímali, zda jsou mezi kandidáty také osobnosti se zdravotním postižením. A položili jsme jim stejné čtyři otázky.

Oslovili jsme všechny strany, které mají volební preference nad 2 procenta hlasů a pokud jsme dostali kontakt na kandidáty se zdravotním postižením,  požádali jsme je o stručnou odpověď na následující otázky. Ukázalo se, že převažují vozíčkáři, nevidomý je pouze jeden a nenašel se ani jeden kandidát se sluchovým postižením.

Strana zelených a SPOZ odpověděly, že nerozlišují mezi kandidáty s postižením a bez postižení, takže tuto informaci neznají. KSČM napsala, že žádného takového kandidáta nemá, ostatní strany se neozvaly, ačkoliv například v TOP 09 jeden vozíčkář (Petr Valchář) na poslance kandiduje. Přinášíme vám tedy profily jednotlivých kandidátů v pořadí, v jakém nám přicházely.

  • Martin Shánil, 56 let, Česká pirátská strana
    2. místo na kandidátce ve Středočeském kraji
    postižení - Bechtěrev V. stupeň, plný invalidní důchod
    www.pirati.cz/lide/martin_shanil
 
Proč kandidujete právě za vaší stranu?
Dlouho jsem se o politiku zajímal spíše okrajově. V posledních letech jsem ale zaznamenal celkovou rozladěnost ve svém okolí, převážně mě znepokojuje zhoršování situace sociálně slabších občanů. Ale také jsem celý život pracoval v IT a vidím i kauzy spojené s ohrožením svobody internetu. Například známá kauza ACTA. Piráty jsem volil již v minulých volbách a do ČPS jsem vstoupil na začátku loňského roku. Ke kandidatuře jsem se rozhodl poměrně snadno.
 
Proč by voliči měli zvolit právě vás?
Pokud vidím možnost přispět k nějaké změně, rád to udělám. Naše kandidátky jsou volené v primárních volbách v kraji, a proto mohu bez obav svoje umístění na druhém místě s povděkem přijmout. Souhlasím se všemi 9 navrhovanými změnami zákonů Rekonstrukce státu a připojil jsem se podpisem. Jsem spolutvůrcem a garantem sociálního bodu našeho programu, uvnitř strany i mimo ni prosazuji nepodmíněný základní příjem.
 
Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zavedl?
Zdravotně postižené podle mého názoru nejvíce trápí nedostatečné možnosti uplatnění se. Je proto důležité všemožně podporovat zaměstnavatele, kteří budou ochotni postižené zaměstnat. Podporoval bych smysluplné projekty sociálního bydlení.
 
Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zrušil?
Daně z příjmu. V tomto roce byla snížena částka, kterou si mohou invalidní OSVČ odečítat na daňovém přiznání. Stát tím ve snaze získat prostředky sahá i na postižené. Domnívám se, že by postižení nemuseli platit daň z příjmu vůbec, resp. bych alespoň prosazoval vyšší odečitatelnou částku.

 

  • JUDr. Ondřej Závodský, Ph. D. , 34 let,  KDU-ČSL
    číslo 4 na kandidátce jako nezávislý pro Prahu
    zrakově postižený - nevidomý
    www.ondrejzavodsky.cz/
Proč kandidujete právě za vaší stranu?
V rámci svého postupu proti korupci v resortu Ministerstva vnitra projevila jako jediná o můj případ zájem právě KDU-ČSL. Tato strana navíc projevila mimořádný zájem i o problematiku zdravotně postižených. Místopředseda této strany Jan Bartošek (jižní Čechy) se postavil do čela tažení proti sKartám. Po počáteční volné spolupráci při zpracovávání některých odborných témat jsem pochopil, že představitelé KDU to myslí zcela vážně a dané postoje již razí na regionálních radnicích, proto je naprosto jisté, že daná témata přenesou na celostátní úroveň.

Proč by voliči měli zvolit právě vás?
Jsem člověk, který se neváhal ve stěžejní chvíli postavit proti systému rozkrádání státního a veřejného majetku. Chtěl bych na tyto zkušenosti navázat a přejít od konkrétních kroků k narovnávání systému státního hospodaření. Pokud chceme zvýšit životní úroveň občanů ČR a zdravotně postižených obzvláště, musíme nejprve zabránit tomu, aby prostředky, které by měly proudit do sociální oblasti, neodtékaly do kapes zločinných spolků zkorumpovaných politiků. V této oblasti se pohybuji dlouhá léta, jsem odborníkem v oblasti práva státního hospodaření a nebojím se proti zlodějnám zasáhnout.

Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zavedl?
Jak už jsem uvedl v předchozí otázce, nejprve musíme získat zpět prostředky, za něž budeme moci postavit na nohy sociální systém. Až se to alespoň z části podaří, musí se tyto peníze nalít do neziskového sektoru, který může na principu partnerství poskytovat služby, které posunou zdravotně postiženého na úroveň, jež mu ve 21. století náleží. Zvláštní důraz budu klást na oblast financování výcviku a celoživotního zdokonalování asistenčních a vodicích psů a dalších zvířat na pomoc zdravotně postiženým.

Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zrušil?
Jsem připraven předložit několik změn zákonů, které by měly zrušit naprosto zbytečnou buzeraci zdravotně postižených. Osobně mě uráží, že musím periodicky dokládat, že se mi nezlepšil zdravotní stav, když diagnóza mého zdravotního postižení je od deseti let nezvratná.

 

  • Václav Krása,  61 let, KDU-ČSL
    číslo 1 na kandidátce v  Plzeňském kraji
    po Polio - tělesně postižený
    www.vaclavkrasa.cz

Proč kandidujete právě za vaši stranu?
Jsem nezávislý kandidát. KDU mě požádala, abych za ně kandidoval. Program je velmi realistický, obsahuje podporu rodin, aby mohly pečovat o osoby se zdravotním postižením doma, podporuje domácí péči o seniory, ruší II. důchodový pilíř, zaručuje valorizaci důchodů minimálně o inflaci. Je to vyrovnaný program, který na jedné straně podporuje malé a střední podnikatele, na druhé straně má silný sociální akcent.

Proč by voliči měli zvolit právě  vás?
Protože se dlouhodobě zabývám sociální a zdravotní problematikou a rozumím problematice osob se zdravotním postižením. Dlouhodobě hájím jejich práva.

Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zavedl?
Změnu posuzování nároku na příspěvek na péči, podporu zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají osoby zdravotně znevýhodněné, pojištění na dlouhodobou péči jako v Německu a zákon o ucelené rehabilitaci.

Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zrušil?
Deset základních životních potřeb pro posuzování nároku na příspěvek na péči.
 
 
  • Bc. Michal Sněhota, 24 let, ODS
    číslo 29 na kandidátce v Moravskoslezském kraji
    dětská mozková obrna, předčasné narození
    www.snehota.com
 
Proč kandidujete právě za vaší stranu?
Kandiduji, protože nejsem spokojen se současným stavem společnosti. Rozhodl jsem se tento stav změnit. Kandiduji za ODS hlavně z důvodu toho, že mí blízcí měli bohaté negativní zkušenosti s minulým režimem. Od mala mě rodiče vedli k osobní odpovědnosti a tomu, že mi nic nespadne do klína bez píle a aktivity. Nevěřím na zázračná řešení. Z těchto důvodů odjakživa tíhnu k pravici.
 
Proč by voliči měli zvolit právě vás?
Protože jsem "nová krev" v politice. Myslím si, že celková situace ve společnosti není tak špatná, aby se s ní nedalo něco udělat. Vzhledem k tomu, že mám sám určitý handicap, rád bych se věnoval pomoci lidem s handicapem. Sám z vlastní zkušenosti vím o problémech, které handicapované trápí. Zároveň jsem velice aktivní člověk se sílou věci měnit k lepšímu. Nechybí mi potřebné nadšení.
 
Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zavedl?
Zavedl bych větší adresnost sociálních dávek. Mezi mé priority patří také novela zákona o sociálních službách s důrazem na přesun ústavní péče do domácího prostředí. Dále také se zasadím o pomoc osobám s handicapem se začleněním na trh práce. V této oblasti máme v porovnání se západními státy zpoždění několika desítek let. Viz příklady dobré praxe například ve Francii a Itálii. Mé hlavní priority najdete na mém webu www.snehota.com.
 
Kdybyste měl tu moc, co byste v sociální oblasti okamžitě zrušil?
Zasadil bych se o jisté "zlidštění" mechanismů při rozhodování například lékařské posudkové služby. Jsem proti zažité praxi rozhodování podle tabulek. Bez individuálního posouzení jednotlivce. Tvrdím a snad mi dáte za pravdu, že tato instituce je poněkud zkostnatělá. Znám z okolí mnoho případů lidí, kterým chybné posouzení zdravotního stavu značně zkomplikovalo život. Toto je vedle již zrušených sKaret jeden s problémů současného sociálního systému. Je potřebné mimo jiné tuto věc začít řešit.
 

Michal Vidura

 
 
Klíčová slova: