Po Praze se k týdnu testování na HIV přidá i Plzeň

30.11.2013 14:34

Bezplatné testování se bude provádět od pondělí 2. 12. do čtvrtka 5. prosince.

Detašovaná ambulance oddělení epidemiologie Fakultní nemocnice Plzeň v ulici Škrétova 15 se také přidá k projektu týdne bezplatného testování na HIV, byť o několik dnů později. Bezplatné testování bude provádět od pondělí 2. 12. do čtvrtka 5. 12., denně od 13:30 do 15:30 hodin.
Týden testování v Plzni navazuje na dobré zkušenosti České společnosti AIDS pomoc, o. s., která rozšířenou otevírací dobu pro testování nabídla již několikátý rok po sobě. V Praze tak letos v rozšířené odběrové časy využilo možnost nechat si udělat test na HIV více než 260 osob.
„Počty nových případů HIV pozitivních jsou stále větší. Vědět o tom, že jste HIV pozitivní, je důležité nejen proto, abyste infekci nešířil dál, ale také proto, aby bylo co nejdříve započato s léčbou,“ říká tajemník České společnosti AIDS pomoc. „Přivítali jsme proto, když se k nám v Plzni rozhodli přidat,“ dodává.
Od začátku roku bylo v České republice diagnostikováno 176 nových případů HIV pozitivních, což je o 9 více, než tomu bylo v roce předchozím. V Plzeňském kraji je podle informací Národní referenční laboratoře pro AIDS zatím evidováno 87 HIV pozitivních.
Více informací o týdnu testování v Plzni lze získat přímo v detašované ambulanci odd. epidemiologie Fakultní nemocnice Plzeň na telefonním čísle 377 155 107.

Julius Szabó

Klíčová slova: