Program sociální aktivizace

18.01.2014 11:25

Služby pro klienty poskytuje zdarma ve dvou skupinách – osoby s lehkým a středním mentálním postižením a osoby s duševním onemocněním (od depresí, úzkostí až po schizofrenie a jiné psychózy) Terapeutické centrum Modré dveře.

Izolace, samota, pocity méněcennosti, obavy z nových situací, strach z lidí či celková nejistota …představte si, že někdo z vašich blízkých nebo někdo ze sousedství má v současné době hlavně takovéto životní vyhlídky. Vlivem duševní choroby, deprese, mentálního postižení či jiné nepříznivé situace je uzavřen ve stereotypu svého domova a nikam nechodí.

Terapeutické centrum Modré dveře v Kostelci nad Černými lesy nabízí pomocnou ruku. V rámci programu sociální aktivizace poskytujeme služby pro klienty ve dvou skupinách – osoby s lehkým a středním mentálním postižením a osoby s duševním onemocněním (od depresí, úzkostí až po schizofrenie a jiné psychózy). Věková hranice pro vstup do služby je od 15 do 85 let. Po přijetí mohou klienti tuto službu využívat bez úhrady.

Klienti mohou docházet do terapeutických programů v našem centru, učit se komunikovat s ostatními klienty, v malých skupinkách se věnují terapeutickým činnostem - arteterapii, muzikoterapii. Podporujeme jejich samostatnost a činorodost. Klient dostává čas a prostor k nastartování a aktivnímu přístupu v životě, což pomáhá zvyšovat pocit jistoty a sebevědomí. Každý člověk potřebuje mít dobrý pocit z vlastní užitečnosti, že dělá něco pro sebe a ostatní a není přítěží pro rodinu a své okolí.

Pokud někdo z klientů potřebuje hovořit o svých problémech individuálně, máme prostor se mu věnovat samostatně v rámci času na individuální poradenství. Jinak klienti vytvářejí malé skupiny a pomáhají jim mimo výše uvedené také zdánlivé maličkosti – sdílená radost z povedeného výrobku, společné pití čaje, pár vět prohozených nad knížkou při čekání na další program, plánování společného výletu.

Sociální aktivizace zkrátka pomáhá klientům překlenout propast mezi běžnou společností (často velmi dravou a rychlou) a mezi propastí nemoci a izolace.

Pokud hledáte více informací o programech sociální aktivizace, najdete jej na www.modredvere.cz nebo se informujete na telefonu 321 678 474. Služby jsou pro naše klienty zdarma a v současné době nemáme žádnou čekací dobu na přijetí do služeb.

Andrea Hlubučková

Klíčová slova: