Co přináší nový občanský zákoník lidem s handicapem

02.01.2014 21:27

Například velmi podstatné změny nastávají v posuzování právní způsobilosti, informuje právě vyšlé číslo časopisu Můžeš.

Odborníci dále rozebírají všechny změny a novinky, které přináší lidem s postižením nový občanský zákoník. Jeho spoluautorka Michaela Hendrychová z Právnické fakulty Univerzity Karlovy například tvrdí, že velmi podstatné změny nastávají v posuzování právní způsobilosti. Nicméně nervozita ze změn je zbytečná, žádný konec světa se nekoná. Žádné velké komplikace nehrozí ani neziskovým organizacím a nedojde k zániku občanských sdružení.

Podrobně všechny změny nového občanského zákoníku rozebírá i Lucie Marková ve své pravidelné Poradně časopisu.

Socioložka Jiřina Šiklová ve svém sloupku vysvětluje, jaký je rozdíl mezi právem a nárokem. A vítá, že nová právní úprava obé jasně definuje.

Časopis přináší i novinky v zahraničních technologiích a rozhovor s Eduardem Ovčáčkem. Ten svá díla věnuje na letošní, již 12. ročník Aukčního salonu výtvarníků Konta BARIÉRY, jehož výtěžek půjde na podporu vzdělání studentů se zdravotním postižením.

Reportáž vozíčkáře z Madridu ukazuje, že tato španělská metropole je vůči lidem s handicapem velice vstřícná.

V rubrice Auto Moto zase motoristický novinář Petr Buček popisuje novinky, které letos nově nabízejí úpravci aut pro lidi s postižením. Jsou to nové nájezdové plošiny, ovládání světel, stěračů a houkačky a další.

Jindřich Štěpánek

Klíčová slova: