Opatrovnictví a svéprávnost u lidí se zdravotním postižením

01.03.2014 12:01

Seminář pořádá 26. února Rytmus Chrudim.

Ve středu 26. 2. 2014 proběhl v sále městského úřadu v Chrudimi seminář Opatrovnictví a svéprávnost u lidí se zdravotním postižením. Setkání pořádala obecně prospěšná společnost Rytmus Chrudim s cílem vyvolat diskusi nad změnami v občanském zákoníku v otázkách opatrovnictví u lidí omezených ve svéprávnosti. Nový občanský zákoník vstoupil v účinnost 1. 2. 2014. Semináře se zúčastnili opatrovanci, opatrovníci, pracovníci v sociálních službách a další odborná veřejnost.
„Spolupracujeme s lidmi se zdravotním postižením, kteří mají omezenou způsobilost právně jednat. Naší snahou je podpořit lidi se znevýhodněním ve vlastním rozhodování a odpovědností za svůj život. Proto vítáme, že nový občanský zákoník tuto myšlenku podporuje. Protože nám téma přišlo natolik aktuální a zajímavé, rozhodli jsme se tento seminář zorganizovat,“ uvádí sociální pracovnice Rytmus Chrudim a zároveň organizátorka semináře, Mgr. Hana Kombercová.
 Příspěvky k tématu si připravili přednášející JUDr. Dana Kořínková, soudce Okresního soudu v Chrudimi  JUDr. Pavel Esser, Václav Sojma a jeho opatrovnice Alena Červinková.

Právnička Dana Kořínková ve svém příspěvku kladla přítomným otázku, do jaké míry je nutné omezování ve svéprávnosti, když vezmeme v úvahu podporu, kterou člověk se zdravotním postižením využívá ve svém okolí (například sociální služby, přirozenou podporu apod..). „Průlomový je rozsudek okresního soudu v Chebu. Ten díky každodenní podpoře plně navrátil paní s mentálním postižením způsobilost k právním úkonům a ustanovil ji opatrovníka podle § 29 občanského zákoníku (bez omezení způsobilosti). Jedná se o přístup založený na respektování občanských práv každého člověka,“ připomněla právnička Dana Kořínková.

Velkou novinkou v oblasti opatrovnictví je institut zvaný opatrovnická rada. Opatrovnická rada dohlíží na činnost opatrovníka a účastní se důležitých rozhodnutí (například změnit bydliště opatrovance, nakládat s větším majetkem opatrovance, a podobně). Smyslem opatrovnické rady je ochrana zájmů opatrovance. Zabrání se tomu, aby byly záležitosti opatrovance svěřeny do rukou výlučně jedné osoby.  
Opatrovnická rada byla předmětem zájmu přednášejícího Václava Sojmy, který je omezený ve svéprávnosti. Pan Sojma účastníkům semináře popisoval ve své prezentaci zkušenosti a spolupráci s veřejnou opatrovnicí paní Červinkovou. K opatrovnické radě se vyjádřil takto: „Tyto poradce bych chtěl – když by se dozvěděli, že opatrovnice nechce, abych se stěhoval do Chrudimi, tak jí to můžou také vysvětlit,“ uvádí Václav Sojma.
Soudce okresního soudu v Chrudimi, JUDr. Pavel Esser k novému zákoníku říká: „Změny v občanském zákoníku vítáme. Cílem je co nejméně zasahovat do života lidí s handicapem.“ Dále soudce poukazuje na možnost prodloužení lhůty tří let, během které by mělo dojít k přezkoumání u lidí omezených (dříve zbavených) k právním úkonům,“ uvádí soudce Esser.

Účastníci semináře do poslední chvíle využili možnost dotazovat se a diskutovat nad otázkami opatrovnictví, se kterými se běžně setkávají v praxi či soukromě. Účastníci také uvítali nabídku na navazující diskusní seminář po zavedení inovací do praxe.

„Seminář byl zajímavý a poučný, líbilo se mi, že tam bylo hodně lidí z neziskovek,“ hodnotí svoje dojmy účastník semináře, pan Jan Hamák.
 
Michaela Panáková
Klíčová slova: