Nový domov v ostravském Čtyřlístku

27.01.2014 20:02

Centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava získalo dnes do užívání zbrusu novou stavbu.

Od dubna letošního roku tak centrum nabídne lidem se zdravotním postižením zcela novou a v Ostravě dosud chybějící sociální službu: Domov se zvláštním režimem. V nejbližších týdnech dostanou konečnou podobu také interiéry budovy, aby letos na jaře mohl domov začít sloužit svému účelu.

Domov se zvláštním režimem je jedním z úspěšných projektů ostravského Čtyřlístku, podpořených z evropských fondů – Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Jeho stavba byla zahájena v září loňského roku a během pěti měsíců vyrostla v Ostravě – Muglinově atypická nízkopodlažní budova, v níž najde nový domov dvanáct dospělých žen a mužů se zdravotním postižením, kteří potřebují vysokou míru podpory během celého dne. Žádný poskytovatel sociálních služeb v Ostravě jim dosud podobnou službu nabídnout nemohl. V Domově se zvláštním režimem o ně bude pečovat celkem třináct pracovníků v sociálních službách a pět zdravotních sester. Zájem o tuto službu je veliký a již dnes je kapacita domova naplněna.

Pod projektem budovy, jež vyrostla pod střechou bývalého jezdiště pro hipoterapii, na níž jsou umístěny sluneční kolektory, je podepsán ing. Christos Kirkopulos. Nákladem 9.400.000,- Kč stavbu vybudovala firma SV Unips na základě veřejného výběrového řízení. Nové zařízení Čtyřlístku je součástí transformačního procesu, jímž tato organizace v současné době prochází ve snaze vycházet maximálně vstříc individuálním potřebám i možnostem klientů.

Bohdana Rywiková

Klíčová slova: