Gong do 42. ročníku

29.01.2014 11:50

První letošní číslo časopisu sluchově postižených přináší čtenářům dárek v podobě nových sloupků, jejichž autoři patří mezi uznávané odborníky nejen z řad profesionální a praktické sféry, ale i z akademické obce, a to napříč celou komunitou.

Gong tak zahájil již 42. ročník svého nepřetržitého vydávání. „Organizace ASNEP tady vždy byla, je a bude pro potřeby neslyšících, hluchoslepých, nedoslýchavých, ohluchlých i pro uživatele kochleárního implantátu. Budu všechny členy komunity pravidelně informovat o všech aktualitách. Budu pečlivě naslouchat všem nápadům, připomínkám i aktivitám.“ Mgr. Petr Vysuček, nový prezident Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) a předseda Pevnosti, zveřejnil tuto krásnou myšlenku ve svém příspěvku Slovo prezidenta.
 
Časopis dal do roku 2014 svým čtenářům dárek v podobě nových sloupků, jejichž autoři patří mezi uznávané odborníky nejen z řad profesionální a praktické sféry, ale i z akademické obce, a to napříč celou komunitou. Nové rubriky zase osvěžily stávající, stejně jako přejmenování některých starších názvů známých rubrik. Upravený design dodal časopisu na lehkosti a zvýraznil jeho barevnost.   
 
Jak již víte, v časopisu GONG najdete jak odborná témata, aktuality a rady, tak i rozhovory, osudové příběhy a úspěchy, kterých dosáhli neslyšící na poli domácím i mezinárodním. Mezi ně se zcela určitě řadí i příběh malého neslyšícího Davídka, který koncem roku 2013 podstoupil operaci kochleárního implantátu. Přejeme mu, aby se s ním naučil rychle mluvit a zařadil se mezi své slyšící vrstevníky. Konečně: problematice kochleárního implantátu je věnována podstatná část tohoto čísla. Za uplynulých dvacet let má naše společnost díky KI o pět set neslyšících lidí méně.
 
Velkému čtenářskému zájmu se těší i seriály, které jsme do časopisu zařadily již v polovině roku 2013. Ukázalo se, že to byla správná cesta. K nejčtenějším patří seriál Počátky tlumočení pro neslyšící v českých zemích, který ve svém třetím díle přinesl příběhy vzdělaných neslyšících, kteří měli zbytky sluchu nebo ohluchli až po narození, a mohli tak neslyšícím pomáhat v jejich komunikaci. Osvěžením pro řadu čtenářů byl přípěvek týkající se vzniku českého kochleárního implantátu, který svou druhou částí svůj příběh v tomto čísle zakončil. A ten, kdo si zamiloval fejetony v podání renomovaného odborníka MUDr. Vladimíra Hübsche, nebude zklamán ani tentokrát. Jeho humorný, ale moudrý nadhled do problematiky nepříjemných ušních šelestů a sluchových vad dodává naději a řadu cenných rad všem lidem s handicapem sluchu. 
 
U redakčního mikrofonu byla tentokrát Mgr. Věra Strnadová. V komunitě neslyšících je právem nazývána První dámou. Tato uznávaná a respektovaná osobnost i ve světě slyšících oslavila koncem minulého roku krásné životní jubileum. S jejími obyčejnými radostmi a každodenními starostmi se seznámíte i vy. A že zajímavé lidi najdeme v řadách neslyšících, o tom vás přesvědčí další životní příběh dámy, která ohluchla před třemi lety. Dosavadní život prožila s početnou rodinou nejen v různých koutech naší země, ale i v Tunisu, v rodišti svého manžela. Ohlédli jsme se i za druhým ročníkem Týdne komunikace a krátce jsme se vrátili i ke Dni neslyšících, o kterém bylo slyšet.
 
Milovníci umění si přijdou na své v rubrice Ohlédnutí v čase. Zrakově a konečně i sluchově špatně vybavený Edgar Degas, malíř baletek a dostihů, říkal: „Kresba není to, co člověk vidí, ale co umožňuje vidět jiným.“ Dočtete se i o Mezinárodní konferenci lektorů znakového jazyka – LESICO 2013, historicky první mezinárodní konferenci lektorů, lingvistů a odborníků na znakový jazyk. Tito se sjeli do Prahy v říjnu loňského roku z 25 států z celého světa. Našim čtenářům jsme nabídli i zkušenosti a úspěchy, kterých dosáhli mladí neslyšící filmaři na 45. ročníku prestižního filmového festivalu pod názvem Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana – Ostrov 2013.
Zájemcům o znakový jazyk nabízíme možnost osvojit si základní komunikační prvky. Znakový jazyk a další zajímavá témata najdete i na našich webových stránkách: www.gong.cz.
Hana Marie Kunešová
Klíčová slova: