Vyhazují je z práce, ale bojí se jich zbytečně

13.04.2014 13:24
HIV pozitivní lidé jsou však přesto vyhazováni z práce a v jednom případě ústrky na pracovišti skončily bohužel sebevraždou… Příběhy mají za cíl upozornit veřejnost na iracionální strach z HIV infekce a změnit tak české společenské klima, které je bohužel plné předsudků. Jedná se o součást několikaměsíční informačně-preventivní kampaně České společnosti AIDS pomoc, o.s. Ta má jednak apelovat v osobní rovině na odpovědné chování ke svému zdraví a zdraví partnerů (více na www.hiv-testovani.cz), ale zejména otevřeně ukázat na ústrky, které HIV pozitivní spoluobčané zažívají v práci, na úřadech nebo ve zdravotnických zařízeních.
 
Neuvěřitelné příběhy najdete v kinoautomatu na webové adrese www.hiv-prace.cz. V krátkých dvou až tříminutových spotech se seznámíte, co všechno se děje, a s jakým nepochopením a mýty HIV pozitivní spoluobčané bojují. U Pavla HIV infekci prozradil nezákonný únik informací z personálního oddělení (z neschopenky) a následovala výpověď. Zároveň vedoucí poslal kolegům email, kde je vyzval k prokázání, že jsou HIV negativní, jinak budou také propuštěni. Dějí se však ještě mnohem horší věci, které v jednom případě skončily dokonce sebevraždou stavebního dělníka. Všechny příběhy jsou doplněny krátkými komentáři právníků, personalistů a lékařů nebo policie. K dispozici jsou i vzdělávací animace, které jednoduchou obrazovou a zvukovou formou boří mýty a nedorozumění.
 
Součástí webu www.hiv-prace.cz je i databanka informací pro zaměstnavatele, úředníky i kolegy v práci. Najdou zde praktické rady a informace, jak se v této problematice orientovat a jak řešit různé situace, které mohou na pracovišti vzniknout. Pokud potřebují detailněji poradit, je k dispozici i bezplatná telefonní poradenská linka 800 550 540, která je v provozu během běžné pracovní doby. Aktivity jsou součástí projektu, který podpořila Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a zaměstnanost a také aktivit „Nebojme se HIV pozitivních“, které v rámci střední Evropy podpořil Mezinárodní visegradský fond.
Poslední významná celostátní kampaň v oblasti prevence HIV proběhla v 90. letech minulého století. Česká společnost AIDS pomoc, o.s. je nezisková organizace a bez významné podpory soukromých společností (působících v reklamě, marketingu a zaměstnávání lidí) a také 20 českých a moravských magistrátů a jimi vlastněných dopravních podniků, by nebyla schopna tuto kampaň zrealizovat. Velmi si vážíme spolupráce soukromých subjektů, jakými jsou kina, místní TV stanice apod., které nám bez zisku pomáhají s osvětou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Všechny příběhy dohromady najdete zde:
https://www.youtube.com/watch?v=YgILLQyXYQ4&list=PLt3YU4EZ-cLdVj7bv22Df5...

Jiří Pavlát

Klíčová slova: