Letošní abilympiáda: zahraniční účast, pestrý program a volby

18.05.2014 10:11

Pořadatelům z České abilympijské asociace (CAA) se letos sešlo přes sto přihlášek soutěžících, kteří si mohli vybírat z nabídky 35 disciplín. Nakonec se bude soutěžit ve třiadvaceti z nich.

„Soutěžící mohli poslat přihlášky do tří disciplín, ale vzhledem k zahraniční účasti musíme počet startujících v každé z nich omezit na dvanáct. Největší zájem je o fotografování a ubrouskovou techniku, kde budeme počet přihlášek redukovat. Soutěžícím nabídneme možnost přehlášení do jiné disciplíny. Potěšilo mě obsazení nově utvořené disciplíny elektromechanická montáž a stoprocentní nárůst přihlášek u paličkování,“ informoval nás Jaromír Krpálek, ředitel abilympijských soutěží.

Obsazení disciplín: 20 přihlášek – fotografování, 14 – ubrousková technika, 10 – vyšívání, 9 – aranžování suchých květin, malování na kameny a malování na sklo, 8 – studená kuchyně, 7 – enkaustika a návrh plakátu, 6 – košíkářství a paličkování, 5 – aranžování květin, západní styl, batika, cukrářství, elektromechanická montáž, počítačová editace textu, výroba svíček, výroba šperku z korálků, 4 – keramika, 3 – drátování, háčkování, pletení, zdobení kraslic.

Tradiční součástí bude výstava zdravotní a kompenzační techniky ABI-REHA, kterou organizuje agentura Parexpo Pardubice, novinkou naopak série workshopů Přilož ruku k dílu. „Nabídneme celou řadu možností vyzkoušet si zajímavé činnosti, např. perníkovou dílnu, malování dřevěných postaviček, vitrážování, drátování, pletení z papíru, pletení z pedigu, korálkování, cukrářství, výrobu svíček a celou řadu dalších,“ řekl Filip Novotný, PR manažer CAA.

Kromě sledování průběhu jednotlivých soutěžních disciplín bude mít letošní abilympiáda bohatý doprovodný program. „Na ploše i v prostoru před halou se bude po oba dny pořád něco dít,“ slibuje Jana Jirásková, která má sestavení doprovodného programu na starosti a vybírá některé tipy: „Zpívat bude sbor Carmina, tančit skupina T-BASS a taneční škola InDance, se svoji exhibicí přijede sdružení Helppes a s psí show Liga vozíčkářů. Ukázku svých činnosti předvedou Denní stacionáře Mirea a Slunečnice, mezi soutěžící opět přijde kreslíř Jan Lušovský.“

Přímo v ČEZ Aréně pořadatelé zřídí volební místnost. Všichni, kteří budou mít s sebou volební průkaz, tak dostanou možnost odvolit do Evropského parlamentu – volby se totiž konají právě v termínu abilympiády.

Podrobnosti jsou na www.abilympiada.cz.

Filip Novotný

Klíčová slova: