Stanovisko Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR k nefunkčnosti IT systémů MPSV

25.06.2014 18:42

SPLÁTKY STÁTNÍCH DOTACÍ

Problémem v systému schvalování v IT byly opožděny druhé splátky státních dotací na poskytování sociálních služeb. Tato druhá splátka měla být podle rozhodnutí a příslušeného metodického pokynu splatná k 31. 5. 2014. K dnešnímu dni máme zprávy od poskytovatelů sociálních služeb, že stále nebyla poskytnuta. Zvláště neziskovým organizacím a sociálním službám, které jsou poskytovány bez úhrady, tj. službám, které jsou z 90 a více procent závislé na státní dotaci, působí tato situace vážné problémy.

STATISTICKÉ VYKAZOVÁNÍ

Zákonem daná povinnost vyplnit statistické výkazy do 30. 6. 2014 je realizována přes IT aplikaci OKsystemu. Tato aplikace byla zpřístupněna teprve v minulých dnech. Řada poskytovatelů navíc nedisponuje přihlašovacími údaji. Vyplnění rozsáhlé statistické evidence je v tak krátkém časovém okamžiku velmi náročné a v některých případech (absence přihlašovacích údajů, více registrovaných služeb apod.) nemožné. Přitom při nedodržení termínu hrozí poskytovatelům udělení sankce ve správním řízení.

NÁRODNÍ REGISTR POSKYTOVATELŮ

Mnoho měsíců trvající nefunkčnost Národního registru poskytovatelů sociálních služeb přímo neovlivňuje poskytování sociálních služeb, ale nepřináší veřejnosti ani poskytovatelům aktuální přehled sociálních služeb na území ČR, a to opět kvůli nefunkčním IT systémům MPSV.
Svým přístupem a stávající situací vystavuje MPSV poskytovatele sociálních služeb možným finančním postihům a poškozením. Žádáme tímto okamžité řešení těchto problémů.

Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR

Klíčová slova: