Firmou roku 2013 se stala ZŠ Chabařovice, která dala neslyšící učitelce šanci na návrat do života

25.06.2014 19:21

Jedním z nich je učitelka Sylva P. z Chabařovic, která po těžké operaci ohluchla. Práce ve školství byla pro ni vždy koníčkem, ale po ohluchnutí o ni přišla.
 
Když jsem po šestnáctihodinové operaci zjistila, že neslyším, zhroutil se mi svět. Rozhodla jsem se však, že budu bojovat. Rehabilitovala jsem a nechala si voperovat implantát s nadějí, že si mě ve škole nechají.“ Po návratu na paní Sylvu čekalo další zklamání. Ředitel školy dostal z ministerstva doporučení, že pakliže není schopna plnit všechny povinnosti, které jsou v náplni pedagogického pracovníka, má se s ní rozloučit.
 
Až v chabařovické škole mi dali novou šanci a pomohli mi vrátit se do života. Žáci mě znají všichni, i na druhém stupni. Učí se, že neslyšící mohou žít ve společnosti slyšících a jak s námi komunikovat. Na škole máme totiž ještě jednu sluchově postiženou učitelku. Za to všechno bych chtěla poděkovat svým kolegům, kteří mi ani náznakem nedávají najevo, že jsem v něčem limitovaná. Jsou věci, se kterými potřebuji pomoci, ale oni vědí, že jim to vrátím jinak,“ dodává paní Sylva.
 
Cílem soutěže Firma roku je poděkovat společnostem, které zaměstnávají lidi se sluchovým postižením, a zároveň k tomuto kroku motivovat i další zaměstnavatele.
 
Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno 22 firem a institucí. O vítězích obou kategorií rozhodla 19. 6. 2014 odborná porota ve složení Marie Horáková, výkonná ředitelka, Jitka Chocová, vedoucí sociální rehabilitace, a Pavlína Spilková, odborná pracovnice a zástupce neslyšících.
 
Druhé místo v kategorii firem získala PCO - hlídací služba, s. r. o., a třetí Hostel Florenc. Čestné uznání porota udělila společnosti Sattech AUTO.
 
Mezi nominovanými firmami byly také školy pro neslyšící. Porota se proto rozhodla vytvořit pro tyto školy zvláštní kategorii, aby podpořila snahu speciálních škol zaměstnávat v prvé řadě neslyšící.
 
V kategorii Školy pro neslyšící získaly ocenění Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Štefánikova 549 a Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169.
 
 
 
APPN, o. p. s.
Klíčová slova: