Amputář Jaroslav Petrouš vystoupal na Sněžku a pomůže čtyřem dětem

28.06.2014 13:26

Když Petr Januš před čtyřmi roky upadl při tělocviku, nikdo netušil, co všechno tento banální úraz odstartuje. Magnetická rezonance odhalila v jeho koleni deseticentimetrový nádor. Doktoři malého Petra postavili před nejtěžší rozhodnutí v životě. „Řekli mi, jestli chci obětovat nohu nebo život. Nejdřív jsem řekl, že život. Ale pak jsem si to rozmyslel,“ vypráví Péťa, který s maminkou a bratrem žije v Trutnově. Podstoupil amputaci i léčbu chemoterapií. Jeho snem je nyní zapojit se do běžného života a odložit francouzské hole.

Projekt má ale za cíl také upozornit na aktuální problémy zdravotně postižených lidí. S tímto je spojen stále nedořešený boj o spravedlivou kategorizaci stupně postižení z pera exministra práce a sociálních věcí Drábka. Organizátoři chtějí mimo jiné dosáhnout přiznání průkazu ZTP a ZTP/P na dobu neurčitou osobám s nenávratným handicapem nebo obnovení možnosti žádat o příspěvek na automobil v intervalu pěti let, místo současných deseti.

Již 2. ročník projektu výstupu na Sněžku měl za cíl prodejem triček s logem akce zafinancovat Petrovi kurz chůze bez holí na pražských Malvazinkách a nákup sportovních a kompenzačních pomůcek. Organizátoři garantovali, že v případě, že finanční částka přesáhne sto padesát tisíc korun, budou peníze rozděleny mezi další děti s handicapem. A to také plní.
Projekt vygeneroval úctyhodných 327.093 korun!

Výstup na Sněžku

Jardovi Petroušovi i všem účastníkům přálo počasí. Krásný slunný den přivítal stovky nadšenců a přátel, aby podpořili dobrou věc a Jardovi dodali sílu v již druhém výstupu na nejvyšší českou horu. Tu v loňském roce za nepříznivého počasí pokořil v čase 2 hodiny a 12 minut. Byl tehdy rok po dobrovolné amputaci levé nohy.

Brzy po úspěšném projektu český reprezentant ve vrhačských disciplínách ale zjistil, že cesty osudu jsou opravdu nevyzpytatelné. „Intenzivně jsem trénoval na mistrovství světa v atletice, na které jsem se kvalifikoval. Po zdolání Sněžky jsem se cítil úžasně a i příprava na MS ukazovala šance na medaili. Po návratu ze soustředění mi ale doma ve sprše podklouzla noha a já si zlomil stehenní kost v krčku na pahýlu. Po náročné operaci a rekonvalescenci jsem se musel znovu učit chodit s protézou a rozloučit se s mistrovstvím světa. Uvědomil jsem si o to víc, že člověka může neštěstí potkat na místech, kde by to nejmíň čekal. Co mě drželo nad vodou, byla rodina a myšlenky na druhý výstup na Sněžku...“

Zhruba pět měsíců po tom, co Petrouš odložil berle, se postavil na start druhého výstupu. Štěstí ke zdárnému zdolání cesty Obřím Dolem mu popřál nejen Krakonoš, ale i dvanáctiletý Péťa Januš, jehož jméno letos projekt nese.
Bez vážných problému Jaroslav Petrouš zdolal Sněžku v čase 1 hod 59 minut 12 vteřin. Pokořil tak plánovanou hranici dvou hodin.  


Běh do nebes pro Péťu a dětský den

Ještě před zahájením dětského dne odstartovala moderátorka Alena Zárybnická „Běh do nebes“. Organizátory této „disciplíny“ byli členové Horské služby, Bouda pod Sněžkou a Norská móda. Na start se postavilo přes stovku závodníků, jejichž úkolem bylo naběhat co nejvíce výškových metrů v daném časovém limitu. Výtěžek ze startovného byl pak jedním z darů pro Péťu Januše.
Výsledky běhu naleznete na http://norskamoda.cz/beh-do-nebes-pro-petu-vysledky/ .

Dětský den v Peci pod Sněžkou nabídl – stejně jako v loňském roce – na desítku atrakcí, her a soutěží o různé ceny. Děti mohly vyhrát například vouchery na bobovou dráhu a lanové centrum nebo různé upomínkové předměty. Atraktivní byla HANDY překážková dráha, která simulovala různé druhy tělesného postižení,  novým dovednostem se  děti naučily ve výtvarných dílnách Táni Macholdové (www.tanja.cz) a Pavly Novotné.

Ukázky práce představili Horská služba (představení záchranářských psů, instruktoři první pomoci), hasiči a městská policie. Své aktivity prezentoval Krkonošský národní park.

Představil se také Opel Handycars se svým komplexním programem mobility pro osoby se zdravotním postižením.
Nechybělo občerstvení, půjčovna trekových holí, půjčovna koloběžek apod.

Atraktivní byla soutěž o tablet LENOVO, jejíž podstatou bylo co nejpřesnější uhádnutí výsledného času výstupu Jardy Petrouše. Vítězem se stal školák z Trutnova, jehož odhad měl odchylku 2 vteřiny!

V rámci doprovodného programu vystoupily taneční skupiny Klub akrobatického rock´n ´rollu Drak and Roll a taneční škola Paul Dance, hodinový program představila „jižanská“ kapela The Cell a na na závěr vystoupila populární skupina Koneckonců z Jilemnice.

Moderátorem dětského dne a doprovodných programů byl Martin Zach.
Sestřih z akce Na Sněžku pro Péťu: https://vimeo.com/98534759

Výtěžek projektu a obdarované děti

Do projektu se zapojilo přes 1.000 jednotlivců a kolektivů a více než 30 firem a institucí.
Koupí trička se symbolem akce nebo přímým darem na darovací účet občanského sdružení Cesta za snem tak společně přispěli částkou 327.093 korun.

Mezi nejvýznamnější dárce patří:
    SLEVOMAT.CZ                                    116.500 Kč
    Nadace Koše proti drogám              40.000 Kč
    Green Yacht Hotel &  Restaurant    30.000 Kč
    BĚH DO NEBES                                16.400 Kč
    Norská móda                                     10.000 Kč
    Kateřina Klasnová                             10.000 Kč
    ACT services                                       10.000 Kč
    MŠ Korkyně                                            8.200 Kč
    VŠTJ Medical Praha                             5.000 Kč
    Richtrovy boudy                                     4.500 Kč
    MŠ Slapy                                                 3.000 Kč
    a několik stovek dalších dárců

Jaroslav Petrouš, spolu s organizátory projektu, se rozhodl výslednou částku rozdělit mezi čtyři děti.

Petr Januš        150.000 Kč

12letý chlapec z Trutnova, s amputací levé nohy po závažném onkologickém onemocnění.
Darovaná částka bude použita na „kurz chůze bez berlí“ v pražském RÚ Malvazinky a na nákup kompenzačních a sportovních pomůcek.

Michal Tereska    50.000 Kč
6letý chlapec po dětské mozkové obrně.
Odkaz na stránky Míši Teresky: http://www.obrna.eu/  
Darovanou částku použije na úhradu pobytu v rehabilitačním středisku ADELI na Slovensku.

Terezka Vargová    50.000 Kč
15letá dívka z Chrudimi, na vozíku po nádorovém onemocnění mozku.
Odkaz na medailon: https://vimeo.com/96652298
Darovanou částku použije na úhradu pobytu v rehabilitačním středisku ADELI na Slovensku.

Další částka 50.000 Kč je pro další dítě, které nyní pečlivě vybíráme. Kontaktní osobou je Jaroslav Petrouš – autor projektu. Tel. 776 739 322, E: jpetrous1@gmail.com.

Zbývající částka 27.093 Kč bude použita na úhradu organizačních nákladů spojených s expedicí triček, administrativou a vyúčtováním projektu.

Video z předání darů Michalovi Tereskovi a Terezce Vargové: https://vimeo.com/99233633

Miloslav Doležal

Klíčová slova: