Asistenční program Akcelerátor

05.03.2014 23:57

Asistenční program České spořitelny a Nadace VIA na podporu sociálního podnikání nevládních organizací, je součástí Akademie sociálního podnikání ČS.

Akcelerátor chce pomoci NNO v efektivním řízení sociálních podniků, které provozují podnikatelskou činnost po dobu minimálně jednoho roku a jsou schopné předložit výsledek hospodaření za toto období. Sociální podnikání by mělo vést k řešení určitého společenského problému a zároveň být příležitostí k získání „volných“ peněz, které jsou pro nevládní organizace jednou ze základních podmínek dlouhodobé a systematické práce. Akcelerátor podporuje rozvoj nevládních organizací tím, že jim pomáhá smysluplně a efektivně začlenit podnikání do jejich každodenního fungování.

Program přijímá a prosazuje princip „tripple bottom line“. To znamená, že sociální podniky/NNO mají na zřeteli nejen trojí prospěch – sociální (společensky přínosný), ekologický a finanční, ale zároveň se snaží o vyváženost všech těchto tří aspektů. S těmito principy přichází nutnost dlouhodobého ukotvení v komunitě. Podnikatelské aktivity nemusí nutně směřovat k integraci sociálně vyloučených osob nebo osob vyloučením ohrožených.

Více informací na stránkách Nadace VIA.

Klíčová slova: