Vyšlo březnové číslo časopisu Sociální služby

22.03.2014 19:59

Navzdory náročnosti a diskomfortu vyplývajícím z hospitalizace v psychiatrické nemocnici může být propuštění z takového institucionálního zařízení pro člověka paradoxně záležitostí mnohem náročnější než hospitalizace samotná. Terapeutka bohnické nemocnice Alice Holečková si ve svém článku v březnovém vydání časopisu Sociální služby všímá právě této problematiky a přibližuje terapeutickou práci směřující k psychické a sociální podpoře propouštěných pacientů i spolupráci s organizacemi, které se věnují takovým lidem následně.

Že výběr vhodných textilií pro pobytové sociální služby nemůže být pouze otázkou nabídky nejnižší ceny ze strany dodavatele, ale je třeba zohlednit také další kritéria daná jak legislativou, tak provozními podmínkami, tak i komfortem uživatelů služby, ve svém článku předkládá Václav Štika z Textilního zkušebního ústavu a nabízí poskytovatelům sociálních služeb řadu užitečných rad při plánování nákupů textilních výrobků.

Březnovým číslem časopisu pokračují seriály Jany Hrdé o osobní asistenci a Ireny Lintnerové o aplikovaných pohybových aktivitách (tentokrát je tématem monolyže), po několika měsících se znovu otevírají témata problematických oblastí při výkonu inspekcí kvality a při poskytování neregistrovaných sociálních služeb. Čtenář ovšem na stránkách časopisu najde také zajímavosti o tvorbě výročního kalendáře domova pro seniory nafoceného teprve dvanáctiletou fotografkou, pro kterou tato práce ovšem zdaleka nebyla jediným úspěšným uměleckým projektem, slovensky psaný článek o řízení volnočasových aktivit při práci se seniory a jako vždy také několik reportáží a řadu dalších článků a informací vč. nově otevřené poradny k využívání bazální stimulace.

Zdeněk Kašpárek

Klíčová slova: