Špatné bydlení sociálně slabých zakládá na velký malér

01.04.2014 20:53

Dokonce větším než nezaměstnanost. Kumar připomíná, že společnost chce, aby se děti učily, získaly dobrou kvalifikaci, naučily se spořádanému životu. Je to však možné v podmínkách, kdy rodiny žijí na ubytovnách, kde na konci společné chodby je kout na vaření, společný záchod? Co si takové děti do života odnesou? Dokáže si někdo představit, jaký svět se tady znovu rodí?

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová v rozhovoru pro časopis Můžeš na to reaguje a vysvětluje, že se na zlepšení kvality bydlení sociálně slabých lidí bude pokoušet získat prostředky z evropských fondů. „V rámci dohodnuté evropské strategie proti chudobě se otevírají nové možnosti,“ říká. „Rychle zkoumáme už uzavřené dohody pro příštích sedm let a díváme se na reálné využití případných evropských peněz právě pro bydlení.“

Socioložka Jiřina Šiklová se ve svém pravidelném sloupku na tento názor navazuje a píše, že sociálním střetům v naší společnosti zabránit lze. Třeba tím, že společnost jako celek přispěje na nájem těm, kteří bez vlastní viny nemohou platit více. Jinak se ještě víc prohloubí propast mezi bohatými a chudými a tyto vrstvy už se nebudou ani potkávat, budou se jenom střetávat…

Časopis Můžeš představuje i populárního grafika, malíře a ilustrátora Tomáše Bíma. Kromě jiného tvrdí, že Konto BARIÉRY je jedna z mála charitativních organizací, která je průhledná, a proto dává díla na její aukční salony.

Redaktor Štěpán Beneš představuje v rubrice Nové zahraniční technologie dětský kočárek, který je spojen s vozíkem pro zdravotně postižené rodiče. Jde o studii švédské designérky Cindy Sjöblom. Kočárek se sice ještě nevyrábí, ale může být inspirací i pro šikovné kutily.

Postřehy reportéra na vozíku Radka Musílka z cest po Pyrenejském poloostrově přináší časopis v článku Za historií Španělska.

Ženevský autosalon přinesl v březnu několik zajímavých novinek, které jsou vhodné na úpravy pro lidi s handicapem. Motoristický novinář Petr Buček tyto novinky představuje na třech stranách časopisu.

Přeji inspirativní čtení.

Jindřich Štěpánek, šéfredaktor

Klíčová slova: