Sociální práce ve vězeňství

03.04.2014 0:36

Tomu, co je obsahem pojmu sociální práce, nerozumí nejen laická veřejnost, ale velmi často ani odborníci, zaměstnavatelé a – bohužel – v tom občas tápou i samotní sociální pracovníci. Chybí jasné legislativní zakotvení sociální práce a v důsledcích i jakési vědomí identity a místa sociálních pracovníků v multidisciplinárních týmech. I proto vznikl ve spolupráci Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí s podporou Kanceláře veřejného ochránce práv a Společnosti sociálních pracovníků ČR v závěru loňského roku nový odborný časopis, pololetník Listy sociální práce. Jeho cílem je pomoci k identifikaci sociální práce, pootevření dveří do všech oblastí, kde se sociální práce koná, vytvoření platformy pro výměnu zkušeností a poskytnutí informačního servisu. Hned nulté číslo Listů, vydané v prosinci 2013, vzbudilo značný zájem.
Oficiálně první vydání Listů sociální práce vychází právě nyní a přináší především sondu do postavení sociální práce a jejího využití v českém vězeňství. Tomuto tématu se věnuje hned několik příspěvků od obecného přehledu Ivany Hnidkové z generálního ředitelství Vězeňské služby ČR přes přiblížení reintegračních programů RUBIKON Centra až po představení projektu realizovaného pod střechou Domova sv. Karla Boromejského, „domova čtyř světů“, v Praze-Řepích.

Čtenáři ovšem v tomto čísle naleznou také článek o spirituálních potřebách člověka a jejich naplňování při poskytování sociálních služeb (M. Prášilová a R. Bélová), pohled na sociální práci optikou ředitele vyšší odborné školy (M. Bednář) či manažera zařízení ústavní výchovy (V. Vanžura), názor Kanceláře veřejného ochránce práv na otázku vyřazování uchazečů o zaměstnání z evidence, ale rovněž třeba stručné shrnutí prezentací dvou odborných konferencí pořádaných Společností sociálních pracovníků ČR k tématu dítěte jako oběti rodičovského konfliktu. Nechybí ani několik příspěvků z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí odpovídajících na otázky, které při realizaci sociální práce vznikají, a článek M. Zajacové představující projekt, jehož cílem je systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce.

 
Zdeněk Kašpárek
Klíčová slova: