Autonomie v kontextu zdravotního postižení

05.04.2014 16:53

Jejím cílem je představit různé možnosti přístupů k pojetí zdravotního postižení a k pojetí autonomie. Primárně směřuje do oblasti teorie a praxe sociální práce, může přispět k doplnění poznatků i dalších oborů.

První část představuje dva stěžejní koncepty – zdravotní postižení a autonomii – ve světle různorodých teoretických a empirických přístupů. Zaměřuje se na aspekty autonomie ve vztahu k tělesnosti a fyzické závislosti „postiženého“ těla, na kulturní, jazykové, mediální a politické konotace autonomie v kontextu zdravotního postižení, na reflexi osobní autonomie z pohledu lidí s postižením a na souvislosti stěžejních témat s teorií a praxí sociální práce.

Druhá část knihy pojednává o úloze a významu specifického vysokoškolského výzkumu v České republice a o obecných a specifických problémech metodologie v oblasti výzkumů témat zdravotního postižení. Stěžejní kapitolou druhé části je zpráva o realizaci výzkumného projektu.

Kniha vychází ve dvou verzích – v tištěné a elektronické podobě. Grafická úprava tištěného textu zohledňuje potřebu slabozrakých čtenářů a čtenářů s dyslexií. Elektronická verze je modifikací tištěného textu pro nevidomé čtenáře. Publikace je distribuována do univerzitních knihoven veřejných vysokých škol a na Krajské rady osob se zdravotním postižením.

(lk)

Klíčová slova: