Dav, adrenalin, odpadky a skvělá atmosféra

13.04.2014 12:27
Sobota 5. dubna 2014 přinesla Lence, Milanovi, Vaškovi a Davidovi novou výzvu – rozhodli se podpořit svoji organizaci LORM – Společnost pro hluchoslepé během půlmaratonu ve štafetě na závodě Sportisimo 1/2Maraton Praha. Tři hluchoslepí přibrali mezi sebe jednoho nevidomého nadšence a na trasu se vydali společně se 4 traséry!

„Hned od probuzení jsem cítila mravenčení z očekávání, jak běh bude probíhat. Do takovéto akce jsem šla poprvé a netušila jsem, co mě čeká,“ přibližuje ranní nervozitu před půlmaratonem jedna z členek Lormácké štafety, hluchoslepá lektorka keramiky Lenka Křepinská.

Lenku společně s trasérem Martinem čekala asi jedna z nejatraktivnějších částí závodu, start na Palachově náměstí, kde se letos sešlo rekordních dvanáct a půl tisíce závodníků. Z hlediska hluku a stresu se však asi jednalo o nejnáročnější část závodu.

 
„Hodina před startem připomínala interiér úlu. Tam hrála nebo spíš vyřvávala hudba, tam zas něco říkal moderátor do mikrofonu, jinde zase skandovali fandové. Každičké místečko bylo zaplněné sportovci, kteří se připravovali ať už doplňováním tekutin, či protahováním svalů,“ popisuje atmosféru na startu. A to ta nejtěžší část měla teprve přijít.

„Rozběh byl náročný, z chůze do běhu, zpět do chůze než se prostor trochu uvolnil. S Martinem jsme se jistili růžovým šátkem, který nám umožňoval jak držet bezpečný odstup, tak i signál pro ostatní. Přesto dravci ze zadních řad předbíhali a vbíhali do cesty. Dbali jsme na volnější tempo, abychom se tzv. nepřepálili.“  Na první předávce na Výtoni na ně už nedočkavě čekal hluchoslepý masér z Opavy, Vašek Fišer se svojí trasérkou Dorou. „Předali jsme čip, přeběhli společně koberec a mohli v klidu vydechnout,“ doplňuje Lenka, to vše za uběhnutý čas 0:34:53.

Celý text tiskové zprávy najdete v příloze, další informace k hluchoslepotě na webových stránkách www.lorm.cz, vše ke sbírce na www.cervenobiledny.cz.

Klíčová slova: