Program 3G - tři generace

16.05.2014 11:39

Prezentace programu 3G v prostorách Městské knihovny dne 22.5.2014 od 16:00. (adresa: Korunní 68/2160, Praha 10)
"...uplynulo pár měsíců, a „teta Blanka“ u nás zdomácněla, jsem moc šťastná, že Blanku máme..."

Je vám přes 50?

A chcete se někdy vrátit do dětských let!?
Věřte nebo ne, je o možné!!!!
Stačí mít čas jedno odpoledne v týdnu a chuť věnovat se dětem.
Najdeme vám takové, se kterým vás to jistě bude bavit!
 
Pro zájemce z řad osob 50+ i z řad rodin je dne 22.5. 2014 od 16 hodin ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a právě v jejích prostorách Korunní  68/2160, Praha 10 uspořádána prezentace, kde máte možnost dozvědět víc o programu 3G – Tři generace přímo od koordinátorek i od zapojených dobrovolníků. Vstup zdarma..
Program 3G – tři generace se snaží o propojení generací a podporu mezigeneračního porozumění. Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou či nemohou být pravidelném v kontaktu a rodiny s dětmi, které nemají vlastní prarodiče anebo se s nimi nestýkají.
Od roku 2011 pod vedením HESTIA a s podporou MPSV probíhá 3G v Praze, Opavě, Českých Budějovicích, Kroměříži a Ústí nad Labem a počítám se s jeho rozšířením i do dalších obcí, říká koordinátorka programu Radka Koutová.
 
Pro lepší představu uvádím jeden konkrétní příklad dobrovolnice a rodiny zapojené do programu 3G - tři generace:
Ohlas rodiny: „…před necelým rokem jsem se zapojila do programu 3G s touhou najít opravdovou babičku, která nám do té doby chyběla. …K mému úžasu se jednou objevila se zástupkyní HESTIA u našich dveří. …Uplynulo pár měsíců, a „teta Blanka“ u nás zdomácněla ... Vždy se na ni moc těšíme. Jsem moc šťastná, že Blanku máme. Přinesla nám do každodenní rutiny nový vítr. Je pohodová, chápající, vstřícná, ochotná se přizpůsobit a pomoci, jak jen může. Obdivuji, s jakým nasazením žije svůj život v Praze a jak je aktivní. Vždy mi moc pomůže, když s námi je, nejen tím, že nabídne své ruce při domácích pracích, ale také s bravurní lehkostí zvládne zabavit dcerku tak, abych mohla připravit jídlo, uklidit, pověsit prádlo či např. i zajet nakoupit. Je znát, že dětí odchovala několik, včetně vnoučat, že jí to baví a těší, a že má již nadhled, který já s prvním dítětem mít ani nemohu.

Děkuji Blance, ale děkuji především celému teamu v programu 3G za to, co děláte nejen pro nás, ale pro mnoho dalších lidí, kteří si ve své situaci sami nedokáží poradit. Přeji Vám více takových šťastných dušiček, a hlavně Váš vlastní pocit spokojenosti z nekonečné práce s nejistým koncem. Díky, že jste nám našli naší babičku a dovedli jí až k nám. Zdraví Monika, Martin a Karolínka“



Ohlas dobrovolnice
: “…před rokem to bylo jedno jediné (promyšlené) rozhodnutí,… zažila jsem tolik radosti, poznala spoustu příjemných lidí. Nejde jen zážitky s „mou rodinou“, našla jsem cestu k dobrovolníkům, jejich komunita je motivující a dobíjí mě. Nemám pocit, že bych moc dávala, ono mě to baví, asi celý život si toužím hrát, v šedesáti na pískovišti vypadáte jako cvoci, ale když je s Vámi Karolínka a ještě ji to s vámi baví …Senioři se prý k dobrovolníkům nehrnou, oni nevědí, o co přicházejí…“ Blanka
 
 
 
Radka Koutová
koordinátorka programu 3G – tři generace
Klíčová slova: