Generali Survival 2014

11.06.2014 17:54

Neexistuje sport pro zdravé a sport pro postižené, je jen pohyb, který děláte s láskou nebo bez ní! To je základní myšlenka, se kterou na jihu Čech už pozítří odstartuje letošní ročník 24hodinového outdoorového víceboje Generali Survival 2014.

Smíšené dvojice sportovců na vozíku a „choďáků“, tedy závodníků bez handicapu, vyrazí na trať poblíž Hluboké nad Vltavou v pátek 13. června večer.

„Cílem je umožnit oběma kategoriím změřit síly v několika průnikových disciplínách a dokázat tak, že handicap velmi často není problémem těla, ale nedostatkem vůle,“ vysvětluje Martin Pádivý, ředitel závodu, který se uskuteční už potřinácté. Pátým rokem je otevřen také pro vozíčkáře, letos bude zároveň 2. ročníkem Mistrovství České republiky vozíčkářů a sportovců bez handicapu.

Koncept závodu a výkony startujících oceňuje i výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová. „Je dobře, že se sport handicapovaných neomezuje jen na paralympijské disciplíny, stejně jako sportovci bez handicapu nepřestanou hrát baseball jen proto, že není na programu olympijských her,“ říká Erlebachová.

Kombinaci dvou „smolných“ čísel – 13. ročník závodu odstartovaný v pátek 13. – nepovažují pořadatelé za špatné znamení. Loňský ročník měl karty rozdané mnohem hůř: do poslední chvíle byl v ohrožení kvůli povodním, někteří účastníci se na Generali Survival přesouvali přímo ze záchranných prací.

„Podle průzkumu, který uskutečnila pojišťovna Generali, osm z deseti Čechů považuje pátek třináctého za den stejný jako všechny ostatní,“ podotýká mluvčí GENERALI Jiří Cívka. Podle stejného průzkumu by se sice v tento den závodění raději vyhnulo 14 % lidí, ti však mezi přihlášenými dvojicemi letos určitě nejsou.

„Nejen komplikace spojené s loňským ročníkem, ale i všechny ty předešlé nás opravňují tvrdit, že už víme, jak na to,“ říká Martin Pádivý.

Letošní 13. ročník Generali Survival se koná opět u obce Poněšice poblíž Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách – ve středisku Akademie múzických umění. Soutěží se v sedmi kategoriích podle složení dvojic: ženy, ženy akademičky, muži, muži akademici, mixy, mixy akademici a vozíčkáři s „choďáky“.

Závodníci absolvují noční i denní pádlování na klidné vodě, plavání v bazénu i v tekoucí vodě, náročný slalom na divoké vodě, orientační závod na kole i bez něj, in-line brusle, lezení po stěně a další technické disciplíny, jako jsou golf, lukostřelba, slack-line, vysoké lanové překážky a další „survivaloviny“. „Soutěžící najedou, naběhají, nastoupají, napadají a uplavou přes 150 kilometrů,“ vypočítává Pádivý.

Celá akce trvá tři dny. V pátek 13. června od páté hodiny odpolední proběhne prezence závodníků, poté následuje výklad tratě a dvě hodiny před půlnocí vypukne samotný závod hromadným startem na kolech a handbicích ze střediska AMU. Cíl se uzavírá v sobotu v deset večer a prolíná se se slavnostním večírkem. V neděli dopoledne je pak celý závod završen slavnostním dekorováním vítězů v jednotlivých kategoriích.

Závodu se může zúčastnit nejvýše 60 dvojic, z toho 10 závodníků s handicapem.

Podobnou akci pořádá jen Université Joseph Fourier v Grenoblu. Začala teprve loni, inspirací jí přitom byl právě Generali Survival.

Další informace včetně seznamu povinného vybavení jsou k dispozici na internetu www.generalisurvival.cz.

Klíčová slova: