Prázdninová nadílka Konta Bariéry

06.07.2014 20:29

Z toho 43 žadatelů spadalo do kolonky tzv. standardních žádostí, tedy těch, kde má Konto Bariéry pevně stanovenou výši příspěvku. Jsou to příspěvky např. na nákup mechanických vozíků, sluchadel nebo rehabilitačních kočárků. Všechny další žádosti posuzují členové rady individuálně.
Pětiletá Adélka z Neratovic má těžké kombinované postižení a je plně odkázána na nepřetržitou péči. Maminka ji krmí sondou i z lahvičky, Adélka se chvíli udrží v rehabilitační židličce. Nemluví, ale usmívá se a společnost má moc ráda. Jak Adélka roste, je její přenášení do patra, kde má pokojíček a koupelnu, stále náročnější. Pořízení schodišťové plošiny je však velmi nákladné, po příspěvku od úřadu – ve výši 400 000 – zbývá téměř 45 tisíc doplatit. Konto Bariéry pomůže 20 tisíci.
Devítiletý Josífek z jižní Moravy má těžkou mentální retardaci a vzácný, tzv. stařecký syndrom. Jeho dvouletá zdravá sestřička by stále běhala venku, ovšem Josífek ujde jen velmi krátkou vzdálenost. A maminka Pepíka na vozíku na delší vzdálenost již neuveze. Proto by chtěla pořídit speciální cyklovozík. Rodina si ho vyzkoušela a obě děti byly nadšené. Edita v sedačce a Josífek ve vozíku. Konto Bariéry přispěje 15 tisíci. 
Pomoc získá i rodina Sáry a Sofie ze západních Čech. Pětiletá Sára přišla na svět komplikovaným porodem. Prognóza lékařů byla velmi nepříznivá, ale holčička bojovala a přežila. Do čtrnácti měsíců ji rodiče krmili sondou, dnes mluví a chodí, přestože je velmi drobounká a nestabilní. Mladší Sofinka se narodila s hypotonií, v současnosti má tracheostomii a sondu do žaludku. Neumí se posadit a v noci je nutné ji polohovat. Proto rodiče pořídí repasované polohovací zařízení, Konto Bariéry přispěje 15 tisíci na nový podvozek.
Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje provozuje půjčovnu kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, zajišťuje osobní asistenci či přepravu lidí s handicapem speciálně upraveným vozidlem. O individuální přepravu je velký zájem, v kraji podobná služba neexistuje. Jak zájem roste, rozrůstá se i vozový park. Automobil, který organizace dostala před několik lety od Konta Bariéry v rámci Fondu Globus – Auta bez bariér, nestačí. Nový vůz ještě nemá speciální otočnou sedačku, na které může cestovat klient s tělesným postižením. Cena úpravy vozu přesáhne 63 tisíc, Konto Bariéry přispěje rovnými 50 tisíci. 
Patnácti tisíci podpoří 3. Týden komunikace osob se sluchovým postižením, který se uskutečním v posledním zářijovém týdnu.  Příspěvek bude využit na služby tlumočníků do znakového jazyka a přepisovatelů simultánního přepisu v rámci zmíněného týdne konaného po celé republice. Lidé neslyšící, nedoslýchaví i ohluchlí tak budou mít k dispozici přednášky, divadelní představení nebo kurzy znakového jazyka. Kromě zajímavého programu pro tuto cílovou skupinu má projekt zvýšit povědomí o ní u široké veřejnosti.        

Kristina  Jakubcová

Klíčová slova: