České neziskové organizace byly loni aktivnější při prosazování svých zájmů

České neziskové organizace byly v roce 2013 při prosazování svých zájmů aktivnější než v předchozích letech. Vyplynulo to z mezinárodního hodnocení Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID), jejímž partnerem v České republice je Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR). V celkovém hodnocení, ve kterém se porovnává například stabilita neziskového sektoru, úroveň legislativy či finanční zajištění neziskových organizací, se Česká republika drží na třetím místě za Estonskem a Polskem. Za námi zůstalo například Slovensko a Maďarsko, kde dokonce došlo ke zhoršení celkového skóre. Celkem se hodnotí 29 zemí.

V posledních letech vnímám pozitivní posun v tom, jak se české neziskové organizace učí prosazovat své zájmy. Letos to ocenili i Američané a zlepšili nám hodnocení v této oblasti,“ komentoval výsledky hodnocení prezident AVPO ČR Marek Šedivý.

Za prosazování zájmů neziskových organizací jsou v Česku často považovány pouze aktivistické akce ekologických organizací. Skutečnost je ale samozřejmě jiná, neziskovky často využívají nenátlakových vyjednávacích technik. Důkazem je i to, že jejich zástupci se účastní jednání odborných pracovních skupin a týmů na městských a krajských úřadech a ministerstvech,“ pokračuje Šedivý.

Lepší možnosti pro prosazení zájmů neziskových organizací přináší také vloni vzniklá sekce neziskových organizací při Unii zaměstnavatelských svazů ČR. Tím vznikl prostor pro efektivnější připomínkování nově vznikající legislativy ze strany neziskových organizací. Bolavým místem neziskového sektoru je ale podle Šedivého nedostatečná shoda v rámci sektoru jako celku. Odlišné názory v rámci neziskového sektoru se například promítly do nového připomínkového řízení k zákonu o statutu veřejné prospěšnosti, který by měl být znovu projednáván poslaneckou sněmovnou na podzim letošního roku.

Podle americké zprávy je pozitivně hodnocena pokračující profesionalizace neziskového sektoru a větší zaměření na fundraising - získávání peněz na činnost organizace. K tomu neziskové organizace využívají nové metody, jako například crowdfunding. Osobně mám největší radost z toho, že se stále více neziskovek pouští do podnikatelských aktivit, jako jsou např. catering, grafické a tiskárenské služby nebo úpravy zeleně. Tyto činnosti jsou pro ně nejen doplňkovým zdrojem financí, ale často i příležitostí, jak zaměstnat ty, kteří se chtějí vrátit nebo zapojit do běžného života. Zde by do budoucna mohl pomoci i stát, který by takovým organizacím mohl umožnit čerpat stejné daňové výhody, jako mají veřejné školy a výzkumné instituce,“ doplnil Šedivý.

Kompletní česká zpráva je k dispozici na adrese:
http://www.avpo.cz/2014/index-udrzitelneho-rozvoje-obcanskeho-sektoru/

Anglická zpráva shrnující výsledky všech zapojených zemí je k dispozici na adrese:
http://www.usaid.gov/europe-eurasia-civil-society

Alena Sladká

Klíčová slova: