Stop stigmatu schizofrenie

Na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie se v úterý 9. 9. 2014 ve od 14 do 20 hod. uskuteční v pražských Žlutých lázních již 2. ročník Bláznivého festivalu.

Po úspěchu prvního ročníku se mohou návštěvníci letos těšit na ještě více bláznovin v podání pacientských sdružení, netradiční workshopy nebo koncert Tata Bojs.

Bláznivý festival je součástí destigmatizační kampaně na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie. Jejím cílem je přiblížit svět schizofreniků co nejširší veřejnosti a ukázat, že pacienti se schizofrenií jsou lidé jako my a pokud jsou správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty, či z nich mít strach. Odtud také název celé kampaně - “Jsem jako ty”.

„Druhý ročník festivalu se ponese v duchu motta 'Plaveme v tom spolu', chceme naznačit, že jsme všichni na jedné lodi a ty, co měli méně štěstí a onemocněli schizofrenií, rozhodně neházíme přes palubu,“ uvedla za organizátory Hana Brychtová.

Největší prostor bude i letos věnován sdružením a pacientským organizacím, které pomáhají pacientům se schizofrenií a jejich rodinám. „Nechtěli jsme ale, aby sdružení pouze rozdávala letáčky a informace, prezentace jednotlivých sdružení je tedy pojata jako veletrh výrobků z jejich terapeutických dílen. Návštěvníci se tak mohou těšit na výrobky z keramiky, látkové hračky, ručně tkané výrobky, výrobky z hedvábí, obrazy, bižuterii a mnohé další,“ doplnila Brychtová.

 

Klíčová slova: