První neziskové organizace získaly značku spolehlivosti

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) představila první držitele označení Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Značku spolehlivosti mohou získat jen takové organizace, které řádně hospodaří se svěřenými prostředky a využívají je transparentně a adekvátním způsobem k naplňování svého deklarovaného poslání. Ověřená informace o jejich spolehlivém fungování je důležitá pro dárce i širokou veřejnost.

„Dlouhodobě jsme zaznamenávali zájem našich členských organizací o osvědčení, kterým by navenek prokázaly, že svoji práci pro společnost vykonávají spolehlivě. Současně nás oslovovali dárci žádající o doporučení, které neziskové organizace podporovat. Proto jsme se rozhodli zavést na český trh značku spolehlivosti, která je dobrým řešením pro obě dvě strany. Jedná se o důkladné prověření neziskové organizace, kdy udělení značky není pouhou formalitou, ale vyžaduje značné úsilí ze strany neziskové organizace ji získat. Pracuje tak na svém rozvoji,“ říká prezident AVPO ČR Marek Šedivý.

Zájemci o značku spolehlivosti prochází komplexním hodnocením. Kromě hospodaření organizace se posuzuje také její řízení a správa a pravdivost navenek poskytovaných informací. Spolehlivost posuzují hodnotitelé na základě metodiky, kterou připravila AVPO ČR ve spolupráci s partnery ze Švýcarska, Německa a Španělska. „Hodnotitelé se pod slupku neziskovky dívají očima dárců. Mohou jim tak zásadně usnadnit rozhodování v momentě, kdy přemýšlí, kterou organizaci podpoří,“ dodává Šedivý.

V první polovině letošního roku bylo do pilotního hodnocení zapojeno deset členských organizací AVPO ČR, přičemž nezávislá Rada pro hodnocení spolehlivosti včera udělila značku prvním sedmi veřejně prospěšným organizacím: Dejme dětem šanci, Helppes - Centrum výcviku psů pro postižené, Lata - programy pro ohroženou mládež, MATURUS, Na počátku, Nadační fond J&T a Pestrá společnost. Od letošního podzimu se do hodnocení zapojí dalších dvanáct neziskovek. Díky finanční podpoře z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost je pilotní hodnocení až do června 2015 pro zapojené organizace zdarma.

Alena Sladká

Více o značce spolehlivosti napoví jednominutové video na https://dl.dropboxusercontent.com/u/42834232/avpocr-znackaspolehlivosti-ok-2.mp4

Klíčová slova: