Vychází nové číslo Listů sociální práce

Odobný pololetník si získává stále více zájemců svým zaměřením na výkon této odbornosti v tradičních oborech i tam, kde je sociální práce doposud popelkou.

Tentokrát Listy sociální práce přinášejí sondu do poradenství a krizové intervence v domácí hospicové péči (Uhlíř, Bindásová) či do problematiky zneužívání dětí vlastními rodiči prostřednictvím informačních technologií (Matoušková, Kodymová), hledají odpověď na otázku uplatnění sociálních pracovníků ve školství (Hubertová), seznamují s možností využití artefiletiky při práci s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit (Pávková, Mílová) či prezentují dobrou praxi v individuálním plánování práce s klientem v Liberci (Kulhánková).

Příspěvek Kanceláře veřejného ochránce práv (Jakešová) čtenáře uvede do otázek vznikajících kolem hledání vhodné sociální služby pro klienty tam, kde je služba nedostupná nebo přístupná jen obtížně; článek se tak dotýká i hojně medializované problematiky tzv. neregistrovaných sociálních služeb. Pavla Kodymová v dalším článku předkládá inspirující pohled do historie prvorepublikové sociální práce a jejího rozvoje prvními absolventkami škol sociální práce, Klára Kalibová a Kateřina Baňacká zase představují problematiku tzv. násilí z nenávisti a specifika sociální práce v této oblasti.

Fenomén obchodování s lidmi a služby Diakonie ČCE zaměřené na pomoc jeho obětem, jejichž počet stále roste také v ČR, popisuje článek Veroniky Macové. Okénko do zahraničí tentokrát přináší jednak úvahu Milana Schavela o pozadí a důsledcích přijetí zákona o sociální práci na Slovensku, jednak představení Evropské poradny pro trestně stíhané osoby a oběti trestných činů, která pomáhá lidem na obou stranách česko-německé hranice (Loukota).

Závěrečná část časopisu opět patří aktuálním informacím Ministerstva práce a sociálních věcí, které se týkají Světového dne sociální práce v kontextu systémové podpory sociálních pracovníků (Votruba), aktualit z příprav tzv. profesního zákona (Zajacová) a změny výkladového stanoviska MPSV k uznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání sociálního pracovníka (Novotný).

 

Zdeněk Kašpárek

Klíčová slova: