Autonomie v kontextu zdravotního postižení

Celý náklad publikace Lenky Krhutové již byl rozebrán, ale nyní je možné získat knihu bezplatně v elektronické podobě.

Publikace přináší sociálně vědní pohled na téma autonomie v kontextu zdravotního postižení. Jejím cílem je představit různé možnosti přístupů k pojetí zdravotního postižení a k pojetí autonomie. Primárně směřuje do oblasti teorie a praxe sociální práce, může přispět k doplnění poznatků i dalších oborů.

Kniha je členěna do dvou hlavních částí. První část představuje dva stěžejní koncepty publikace – zdravotní postižení a autonomii – ve světle různorodých teoretických a empirických přístupů. Zaměřuje se na aspekty autonomie ve vztahu k tělesnosti a fyzické závislosti „postiženého“ těla, na kulturní, jazykové, mediální a politické konotace autonomie v kontextu zdravotního postižení, na reflexi osobní autonomie z pohledu lidí s postižením a na souvislosti stěžejních témat s teorií a praxí sociální práce.

Druhá část knihy pojednává o úloze a významu specifického vysokoškolského výzkumu v České republice a o obecných a specifických problémech metodologie v oblasti výzkumů témat zdravotního postižení. Stěžejní kapitolou druhé části je zpráva o o realizaci výzkumného projektu. Obsahuje část výzkumnou – o přípravě a realizaci vlastního výzkumu autonomie v kontextu zdravotního postižení – a část didaktickou – o výuce výzkumu v aplikaci na tuto studii. Završením druhé části knihy je příspěvek k teoretickému vymezení pojmu osobní autonomie.

Kniha je určena zejména kolegům z oboru sociální práce, potenciálně i z dalších pomáhajících profesí, vzdělavatelům a studujícím těchto profesí a badatelům zabývajícím se tématy zdravotního postižení. Je možné si ji stáhnout ve formátu PDF zde.

 

 

 

Klíčová slova: