Konto Bariéry rozdělovalo

Podpořilo 83 žádostí, mezi klienty tak putuje více než jeden a půl milionu korun.

Na 5. listopad připadlo pravidelné zasedání Rady Konta Bariéry. Projednávala a podpořila celkem 83 žádostí, mezi klienty tak putuje více než jeden a půl milionu korun. Standardních žádostí, to jsou ty, u kterých má Konto Bariéry pevně stanovenou výši příspěvku, bylo 36. Takto přispíváme například na mechanické vozíky, sluchadla nebo speciální autosedačky. Všechny další žádosti posuzují členové rady individuálně.

Pomůžeme sedmnáctileté Kateřině z Moravy. Katka má dětskou mozkovou obrnu, pohybuje se na vozíku. Navzdory obtížím plynoucím ze zdravotního stavu patří na brněnském gymnáziu, kde ji studium moc baví, k nejlepším studentům. Do školy ji však maminka musí denně vozit. Doposud brala dceru do náruče a usazovala ji na sedadlo spolujezdce, to však již nadále není možné. Katka potřebuje speciální otočnou a výsuvnou sedačku. Cena celého zařízení je vysoká, i s montáží se blíží 200 tisícům. Po přispění úřadu zbývá Katčiným rodičům skoro dvacetitisícový doplatek, se kterým pomůže Konto Bariéry.

Petr (42 let) ze Vsetínska má vrozenou lomivost kostí, od dětství se tedy pohybuje na vozíku. Žije s rodiči na vsi v rodinném domku, je poměrně soběstačný, dopraví se mimo domov speciálně upraveným automobilem, ale bez pomoci při osobní hygieně se neobejde. Potřeboval by tedy doma upravit koupelnu na bezbariérovou, především odstranit vysoký vstup do vany, instalaci speciální toalety a umyvadla, stejně jako madel okolo nich. Celkový rozpočet přesahuje 300 tisíc korun, Konto Bariéry pomůže 25 tisíci.

Dvacet tisíc pošle rodině osmiletého Matyáška z Kutné Hory. Matyáš má těžkou deformitu páteře a funkční poruchu pohyblivosti, která se stále zhoršuje. Domek, ve kterém bydlí, již prošel bezbariérovými úpravami, nevhodné je pouze schodiště. Do svého pokojíku se Matyáš dostává po čtyřech, schody dolů zvládá vsedě, ale v budoucnu nezvládne ani to. Proto rodina nechá upravit povrchový materiál schodiště a zkosení jednotlivých stupů.

Šestiletá Nikolka z Kladna má v důsledku dětské mozkové obrny těžké kombinované postižení. Sama nesedí, nemluví, neplazí se… Podle maminky je i navzdory svému handicapu usměvavá a vnímavá. Má ráda společnost, hudbu a především výlety. Celá rodina vyráží do přírody, jezdí na kolech a na bruslích. Bez speciálního cyklovozíku to už však není možné. Je lehký, snadno ovladatelný a Nikolka se do něj pohodlně usadí i s nataženýma nohama. I s příslušenstvím stojí 40 tisíc korun, Konto Bariéry přispěje 15 tisíci.

O pomoc požádala i Nadace Jedličkova ústavu. Ta zakoupí bezbariérový autobus, který bude sloužit více než 160 žákům a klientům Jedličkova ústavu a jeho škol. Stejně jako dalším lidem s handicapem, kteří jsou členy některého ze zájmových sdružení sídlících na pražském Vyšehradě. Dalším, minimálně pražským organizacím, by se pak takový autobus dal půjčovat. Do autobusu bude nezbytné instalovat všemožné bezbariérové prvky, jejichž celková cena se blíží 900 tisícům. O příspěvek na zdvihací zařízení pro vozíky požádali Konto Bariéry, které přispěje 100 tisíci.

Pražský Tyfloservis poskytuje ve Středočeském kraji terénní služby lidem s těžkým zdravotním postižením. Terénní forma služeb je přitom pro klienty zásadní  - umožňuje nácvik potřebných dovedností v domácím prostředí klienta, učí se chodit po trasách i k lékaři, do obchodu…  Auto, které Tyfloservis používal, bylo zničeno při nezaviněné havárii, na nové přidá Konto Bariéry 75 tisíc.

Příspěvek ve výši 35 tisíc korun získá i Diakonie v Myslibořicích, která provozuje domov pro seniory a domov pro lidi s pohybovým i mentálním postižením. V současnosti služeb střediska využívá téměř 140 klientů. Kromě jiných bezbariérových úprav bydlení by v Myslibořicích rádi pořídili zvedák pro klienty s omezenou hybností. Pomůže  při přesunu na lůžko, do vany, i při nácviku chůze nebo rehabilitační vertikalizaci. Zvedák stojí téměř 90 tisíc korun.

 

Kristina Jakubcová

Klíčová slova: