Otevřený dopis generálnímu řediteli České televize a dramaturgii pořadu Sama doma

Oblíbený pořad České televize Sama doma je jedním z mála, který je tlumočen do českého znakového jazyka. Od 3. listopadu letošního roku je současně opatřován i skrytými titulky, takže jej mohou sledovat i lidé ohluchlí a těžce nedoslýchaví, kteří nepoužívají znakový jazyk. Při té příležitosti zveřejňujeme otevřený dopis prezidenta Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) Petra Vysučka generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi a dramaturgii pořadu Sama doma.

Vážený pane generální řediteli.
Vážení přátelé.

Jménem Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) vám s úctou a upřímně děkuji za váš příkladný přístup ve využívání jak skrytých titulků, tak i tlumočení do českého znakového jazyka u vybraných pořadů, kterými lidem se sluchovým postižením zpřístupňujete nejen zábavu, ale především podstatné a důležité informace pomáhající jim k lepší orientaci v nejrůznějších oblastech jejich života.

Česká televize uvádějící konkrétně pořad „SAMA DOMA“, který je titulkován a současně i tlumočen do českého znakového jazyka, se zcela určitě zařadila ideálním spojením obou komunikačních prostředků určených lidem neslyšícím, ohluchlým a těžce nedoslýchavým mezi vyspělé země, kde se tohoto komunikačního spojení běžně používá v národních televizích u mnoha pořadů.

Pro vaši představu si dovolím uvést informaci, že sluchové postižení je velmi různorodé a v České republice se týká více než půl milionu osob. Každý třetí člověk je v 65 letech nedoslýchavý. Titulkování využívají zejména lidé nedoslýchaví, ohluchlí a uživatelé kochleárních implantátů. Český znakový jazyk (ČZJ) naproti tomu prelingválně neslyšící, pro které je ČZJ rodným jazykem stejně, jako pro slyšící je rodným jazykem čeština.

Bez nadsázky a věcně se dá říci, že pro uživatele českého znakového jazyka je pořad „SAMA DOMA“ jediným každodenním vzdělávacím pořadem. Proč? Mnozí neslyšící neovládají dokonale český jazyk (je pro ně cizím jazykem) a nerozumí mnoha jeho nuancím a bohatosti jeho výrazových prostředků. Spojením titulků a českého znakového jazyka jste tak oslovili celou komunitu neslyšících v celé její šíři.

Děkujeme za váš citlivý a vstřícný přístup, kterým jste doslova zrovnoprávnili neslyšící menšinu posluchačů se slyšící většinou posluchačů vaší televize. Pořad „SAMA DOMA“ se stal vzorem ostatním televizním stanicím. Věříme, že vašeho příkladu budou následovat. Tímto krokem si navíc zvýší i sledovanost svých pořadů.

S pozdravem

 

Mgr. Petr Vysuček
prezident
Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP)

Klíčová slova: