Film Frank s audiokomentářem pro nevidomé bude uveden v kinech v Praze a Brně

Nadační fond PRiorita ve spolupráci s Asociací Českých filmových klubů uvede film Frank s audiokomentářem pro nevidomé a zrakově znevýhodněné v rámci podpory crowdfundingové kampaně na HitHit.cz. Exkluzivní projekce proběhne 8. prosince v 19 hodin v Městské knihovně Praha a 10. prosince v 18 hodin v Kině Art v Brně. 

Nadační fond věnoval celkem 150 lístků na pražskou a 40 lístků na brněnskou projekci Nadačnímu fondu Českého rozhlasu Světluška.

 „Chceme dopřát nevidomým zážitek z filmu. Tento typ dabingu však není jen pro zrakově postižené. Filmy s audiokomentářem jsou určeny všem, kterým není představivost cizí, nemůžou, nebo nechtějí číst titulky, nebo si chtějí pustit film například cestou do práce. Věříme, že o tyto projekce bude mezi nevidomými zájem,“ sděluje hlavní myšlenku projektu zakladatel Nadačního fondu PRiorita Pavel Hronek.

V hlavních rolích se představí Ivan Trojan (Frank) a Matouš Ruml (Jon). Další postavy namluví např. Otakar Brousek ml., Nela Boudová, Martin Písařík, Tereza Bebarová a další. Film bude doplněn o speciální audiokomentář, který popisuje, co se na plátně děje. Tento namluvil Jiří Plachý.  „Bereme dabing jako uměleckou činnost a chceme kvalitní dabing nabídnout také nevidomým. Bojujeme proti mechanickému překladu a neadekvátnímu obsazení hlasových rolí,“ doplňuje Pavel Hronek.

Veřejnost má možnost finančně podpořit vznik tohoto speciálního dabingu až do 16. prosince 2014. Za svůj příspěvek si může každý dárce vybrat drobnou odměnu, např. CD s dabingovou stopou včetně audiokomentáře, lístek do kina, originální tričko, ale také vánoční blahopřání od Otakara Brouska nebo Matouše Rumla a další.

Odkaz na projekt: https://www.hithit.com/cs/project/915/film-v-radiu-frank

 

Vendula Velísková
 

Klíčová slova: