Ocenění ministra zdravotnictví

Za mimořádné zásluhy v oblasti péče o nevidomé v České republice získala ředitelka obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s., Hana Bubeníčková.

Ocenění ministra zdravotnictví za rozvoj zdravotně sociální péče za rok 2014 získala ředitelka obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s., RNDr. Hana Bubeníčková. Výroční cenu za „mimořádné zásluhy v oblasti péče o nevidomé v České republice“ slavnostně převzala z rukou ministra Svatopluka Němečka ve středu 3. 12. 2014 večer ve Španělském sále Pražského hradu při příležitosti tradičního koncertu zrakově postižených umělců, které pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS).

Moc děkuji všem, s nimiž jsem se mohla v průběhu více než dvaceti let setkávat a spolupracovat“, řekla Hana Bubeníčková k ocenění. „Bez spolupráce s kolegy a klienty bych své poslání nemohla naplňovat,“ poznamenala Hana Bubeníčková, která slavnostní plaketu a uznání za své úsilí získala přesně na Mezinárodní den osob se zdravotním postižením.

Hana Bubeníčková začala v Brně v roce 1991 pomáhat nevidomým s prvním počítačem pro nevidomé (Eureka A4), který byl k nám v roce 1990 dovezen. V roce 1994 začala pracovat v digitalizačním středisku České unie nevidomých a slabozrakých (předchůdkyně SONS) v Brně. Významně se podílela na zavedení nácviku obsluhy kompenzačních pomůcek založených na výpočetní technice pro nevidomé v celé ČR. Výpočetní technika vybavená tzv. asistivní technologií se stávala nezbytným kompenzačním prostředkem jejich zdravotního omezení v oblasti získávání a zpracování informací.

V roce 2000 se zasloužila o vznik projekt u Blind Friendly Web, který se zabývá problematikou přístupnosti webových stránek a aplikací. Projekt dodnes koordinuje a téma přístupnosti webů propaguje.

V roce 2000 zakládala s pověřením SONS obecně prospěšnou společnost TyfloCentrum Brno, kterou dodnes vede a která se stala největším krajským poskytovatelem sociálních služeb pro osoby se zrakovým postižením v České republice.

O TyfloCentru Brno, o. p. s.

Obecně prospěšná společnost TyfloCentrum Brno, o. p. s. pomáhá lidem s těžkým postižením zraku.

Motto společnosti zní: „Slepotou život nekončí... Nabízíme pomocnou ruku na cestě tmou.

Pomocnou roku nabízí v mnoha směrech. Poskytuje asistenci těm, kterým oči chybí, radu a podporu těm, kterým se nedostávají informace a neporadí si s vyřízením běžných záležitostí, zajímavý aktivizační program pro ty, kteří nechtějí sami sedět doma a chybí jim přátelé, získání specifických dovedností, aby byl život samostatnější, pomoc při hledání společenského a pracovního uplatnění.

Cílem je vést klienta k samostatnosti a nezávislosti, ke zkvalitnění jeho života, zlepšování životních podmínek, k podpoře společenského a kulturního uplatnění, k dosáhnutí integrace společnosti na zásadě rovnosti, k rozšiřování možností pracovního uplatnění a uplatnění všestranných zájmů.

TyfloCentrum Brno provozuje chráněnou dílnu pro nevidomé HapAteliér. Jde o výrobní a pracovní program zaměřený na začleňování osob s těžkým zrakovým postižením zpět do pracovního procesu. Více o činnosti obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum Brno, o. p. s., najdete na webové stránce www.centrumpronevidome.cz.

Klíčová slova: