Vyšlo nové číslo časopisu GONG

Přibližuje svět lidí se sluchovým postižením z nejrůznějších aspektů, přináší příspěvky vážné, ale i veselé a zábavné. 

Je tady nový rok, mladší bratr loňského a my v redakci věříme, že nám přinese radost,pozitiva a bude nám příznivě nakloněn. K optimistickému pohledu mě vede řada příspěvků prvního čísla tohoto roku, ale i slovo prezidenta společnosti ASNEP, jejíž organizace organizují řadu zajímavých aktivit jak společenských, tak i vzdělávacích a odborných. Je také laskavým vydavatelem našeho časopisu, a to nepřetržitě celých 43 let.

   Opět jsme pozornost věnovali důležitým otázkám souvisejícím s nelehkým postavením lidí se sluchovým postižením v majoritní slyšící společnosti. Za pozornost stojí příspěvek „Zákony platí pro všechny“ v pohledu na práci neslyšícího lektora, jeho práv a povinností. Problematiku tlumočení tvrdí pojetí stálého odborného spolupracovníka Tima Curryho, který píše o profesní kultuře tlumočníků znakového jazyka. Plynule navazuje na příspěvek kolektivu tlumočníků, kteří se potřebují pravidelně scházet, aby výměnou zkušeností ze své práce sami sobě pomohli zkvalitnit poslání tlumočníka. 

   Umění zastavit se v čase a jít přitom i stále dál a posunovat jednotlivé příčky pomyslného žebříku kvality poskytovaných služeb sluchově handicapovaným lidem dokládá příspěvek našeho stálého spolupracovníka Ládi Kráti s názvem Upoutávky na televizní pořady ovšem s úžasnou sebereflexí a vtipným jednoduchým návodem, jak postupovat ještě lépe a zpřístupnit co nejvíce televizních pořadů lidem se sluchovým postižením.

   Důležitost seminářů, školení a vzdělávání pro tlumočníky, sociální pracovníky a pedagogiky dokládají příspěvky, kterým se věnuje Jana Felgerová ze SNN, J. Paur nebo Mgr. Š. Prokopiusová,ale i krátké zamyšlení skrývající se pod názvem Vzdělávání & komunikace od Mgr. Andrey Hudákové Ph.D. a Interaktivní výukový program jako nový vyučovací pomůcka pro žáky se sluchovým postižením od Mgr. Magdaleny Drábové, Ph.D. ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

   Při čtení fejetonů autorů MUDr. J. Cimického, MUDr. J. Hübsche a Alexandra Zvonka, Ph.D. vám bude dobře na duši stejně, jako nám. Dozvíte se o zřejmě prvním neslyšícím zaměstnavateli neslyšících u nás v příspěvku Neslyšící továrník od RNDr. J. Brožíka.

   Neodpustím si upozornit vás na úžasný, radostný a aktivní život neslyšících dětí, které svým nadšeným bubnováním na cokoli dokázaly rozeznít i stěny školy v Hradci Králové. Děti samy sobě dokázaly, že škola hrou překoná nejeden handicap. A naši mladí filmaři ze školy v Radlicích svou profesionální tvorbou vloni dostali doslova na kolena pořadatele prestižního Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana a stali se jeho profesionálním partnerem na další roky.

   Čtenáře potěší i úspěchy našich mladých i profesionálních dospělých neslyšících sportovců při sportovních kláních na domácím poli i na mezinárodní úrovni. Za všechny jmenujme úspěch cyklistů na Celosvětovém etapovém závodě Tour de Formosa.

   Nenechte si ujít pěší Putování za uzdravením M. Höferové do zázračných Lurd, nebo se vypravte s naší kolegyní M. Šmídovou do Buthanu, zemi draka nacházející se v jižní Asii, o které mnozí z vás možná slyšíte dnes poprvé. 
 

Mgr. Hana Marie Kunešová
šéfredaktorka

Klíčová slova: