Na konferenci INSPO 2015 o přístupnosti nejen webu

Ihned po zveřejnění programu a spuštění registrace na konferenci INSPO, která se uskuteční 28. března v Kongresovém centru Praha, se přihlásilo prvních 40 účastníků. A na webu Poslepu.cz, na kterém se Radek Pavlíček zabývá přístupností webových stránek a asistivními technologiemi pro handicapované uživatele, se objevila pozvánka na konferenci s popisem přednášek, které zazní v sekci věnované přístupnosti a kterou bude moderovat právě Radek.

Pokud si myslíte, že kamera v mobilním telefonu je pro nevidomého uživatele zbytečná, přijďte si poslechnout prezentaci Honzy Šnyrycha s názvem K čemu je nevidomému uživateli iPhonu dobrá kamera?, který v ní představí aktuální možnosti využít kamery v telefonu nevidomým uživatelem.

Oční ovládání počítače a domácích spotřebičů odprezentují Tomáš Hrdinka a Břetislav Verner ze Spektry. Účastníci se dozví například o využití očního sledování ke komunikaci a diagnostice, ovládání počítače očima či ovládání domácnosti pomocí zpřístupněného počítače (očima, hlavou, ústy, nebo myší).

Koala Phone je nové prostředí pro dotykové telefony, vhodné pro lidi s horším zrakem a seniory. Nabízí velkou klávesnici, vzhledem připomíná klasický tlačítkový telefon. Pro jednoduché ovládání je upravený fotoaparát, prohlížeč fotek, budík a svítilna. Autoři projektu Tomáš a Josef Slavíček seznámí účastníky s výzkumem, který provedli mezi staršími lidmi, a ukáží v praxi jednotlivé funkce této aplikace.

Portál Friendly Vox (zde na POSLEPU o něm před časem vyšel článek) přijde účastníkům přestavit duchovní otec aplikace, Vladimír Jareš.

Systém 4vision pomáhá zrakově postiženým lidem identifikovat překážky, které jim stojí v cestě a naviguje je tak, aby se těmto překážkám vyhnuli. Účastníkům jej odprezentuje autor řešení, Juraj Kisztner.

S možnostmi, jaké dnes svým uživatelům nabízí Antelli – hlasová asistentka pro Android, přijde účastníky konference seznámit autor řešení, Štěpán Šonský.

Jaromír Plhák z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně představí výsledky své disertační práce, v níže se věnoval zpřístupnění obrázků pro uživatele se zrakovým postižením formou dialogu.

No a na závěr nám přijde Marek Salaba ukázat, že „pomůcky“ pro zrakově postižené najdete i v běžné obchodní síti. Stačí se jen rozhlédnout.

Tolik doporučení Radka Pavlíčka. Nabitý program však bude i v dalších sekcích, jak se můžete přesvědčit na stránce s programem konference, kde je současně i registrační formulář. 

(wr)

Klíčová slova: